Samsun’da 1265 ton tıbbi aromatik bitki üretildi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samsun‘da geçen yıl 1265 ton tıbbi aromatik bitki üretildiği bildirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamaya nazaran, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Kavak ilçesinde fide dağıtım merasimi düzenlendi.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, burada yaptığı konuşmada, besin, ilaç, kozmetik ve baharat üzere pek çok alanda kullanılan tıbbi aromatik bitkilere talebin her geçen gün arttığına dikkati çekti.

TÜİK datalarına nazaran Samsun‘da geçen yıl 3 bin 404 dekar alanda 1265 ton tıbbi aromatik bitki üretimi yapıldığına işaret eden Sağlam, “İlimizde dekara randıman, Türkiye ortalamasının üzerindedir. Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma Yönetimi Başkanlığı (DOKAP) ve Vilayet Müdürlüğümüz olarak Alaçam, Atakum, Çarşamba, Kavak, İlkadım, 19 Mayıs ve Yakakent ilçelerindeki 28 çiftçimize 400 bin kekik, 400 bin adaçayı, 40 bin ekinezya olmak üzere fide takviyesi sağlanarak 220 dekar alanda dikim yapılması planlanmıştır. Proje bütçesi 2 milyon 625 lira olup, yüzde 30 belediyeden, yüzde 70 de DOKAP yönetimi finansman sağlayacaktır.” tabirlerini kullandı.

Proje ile Samsun’un ilçelerinde bitki çeşitliliğini artırarak katma pahalı üretim amaçladıklarını vurgulayan Sağlam, şunları kaydetti:

“Canik, Ladik, İlkadım, Kavak ve 19 Mayıs ilçelerimizde bitki çeşitliliğini artırarak kırsal kalkınmanın desteklenmesi, katma kıymetli üretim yapısına geçişte bölge için stratejik olabilecek tıbbi ve aromatik bitki alanlarının yaygınlaştırılması, kontratlı tarım modeli ve yeterli uygulama örneğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu alanda hasat, kurutma, sürece ve pazarlama sıkıntılarının çözülmesi halinde üretimin daha da artacağı kestirim edilmektedir. Unutmayalım ki üretmekten diğer çıkış yolumuz yoktur. Bugün tohum teslimini yaptığımız bu eserler de hem hasat sonrası üreticisine yüksek getiri sağlayan hem de endüstride işlenerek yüksek katma kıymetli eserlere dönüştürülebilmesi tarafıyla kıymetlidir.”

Törene DOKAP Lider Yardımcısı Gurur Demir, Samsun Büyükşehir Belediyesi Ziraî Hizmetler Daire Lideri Ali Korkmaz, Kavak Belediye Lider Yardımcısı Abdullah Avaz, Ege Ziraî Araştırma Enstitüsünden Doç. Dr. Ünal Karık ile üreticiler katıldı.

Kaynak: AA / Mustafa Çavuş – İktisat

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin