Atatürk’ün Samsun’a Gelişinin 104. Yıldönümü Kutlandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun Havza‘ya gelişinin 104. yıldönümü çeşitli etkinlikler ile kutlandı.

İlk olarak Mehmetçik Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Çelenk koyma merasimine, Havza Kaymakamı Cengiz Nayman, Havza Belediye Lideri Sebahattin Özdemir, Havza Garnizon Kumandanı İşçi Asteğmen Vedat Boyraz, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Türkiye’de de yaşanan zelzele felaketi nedeniyle iptal edilen şenlik yerine ilçe stadında resmi kutlama programı yapıldı.

Havza Belediye Lideri Sebahattin Özdemir yaptığı konuşmada, “Bugün, Samsun’da yakılan özgürlük ateşinin, Havza’da birinci kıvılcımının atıldığı ve Erzurum’da, Amasya’da, Sivas’ta ve karış karış tüm Anadolu’da tutuştuğu, Afyon Ovası’nda 30 Ağustos’ta alevden sele dönüştüğü gündür. Bugün Baş Kumandan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan kurtuluş gayretinde esareti tarihin hiç periyodunda kabul etmeyen, karakteri Türk milletinin Havza’da yakılan ateş ile imtihan günüdür. Şu anda toprak diyerek bastığımız bu aziz vatanda sayısız evladımız şehit olmuştur. Bu topraklarda yazılan kahramanlık destanını unutmayacağız, unutturmayacağız ve gelecek kuşaklarımıza taşıyacağız. 104 yıl evvel yedi düvele karşı kahramanca gayret eden milletimiz tıpkı ruh ve heyecan ile tarih sahnesinde var olmaya ebediyen devam edecektir” dedi.

Havza Kaymakamı Cengiz Nayman, Havza’nın Ulusal Uğraş’ta değerli bir rol oynadığını tabir ederek, “Her bir anı farklı bir destan olan Kurtuluş Savaşımızın en değerli sayfasını teşkil eden 19 Mayıs’ı, birinci cüret, birinci cüret ve özveriyle Ulusal Gayretimizin birinci kıvılcımına dönüştüren, dünya tarihinde bir eşi daha görülmemiş emsalsiz kahramanlıklarla dolu Türk Kurtuluş Savaşı sürecinin başlangıcı sayabileceğimiz bu tarihi, bugün burada bir defa daha şanla, erdemle, gururla anıyoruz ve kutluyoruz. Şahsen kendi tabirleri ile Kurtuluş Savaşı yıllarının ‘En elemli’ ve ‘Yeisli’ günlerinde yani en sıkıntı şartlarında ilçemize gelen büyük Türk milletinin ebedi lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk, burada bulundukları 18 gün içerisinde Kurtuluş Savaşımızı ateşleyen birinci teşebbüslerini Havza’da başlatmıştır. Mustafa Kemal 1881’de Selanik’te, Atatürk ise 1919 yılında Havza’da doğmuştur. Çünkü Mustafa Kemal’i Ulusal Caba’nın önderi pozisyonuna getiren olaylar silsilesinin birincileri daima Havza’da gerçekleşmiştir. Bir defa her şeyden önce ulusal uğraşta Mustafa Kemal’in birinci siyasi duruşu ve birinci resmi doküman niteliğinde olarak yayınlanan Havza Genelgesi, 28 Mayıs’ta Havza’dan tüm yurda yayınlanmıştır. Tekrar Atatürk’ün teşvikleriyle işgallere karşı birinci örgütlü sivil yapılar olan Müdafa-i Hukuk kümelerinin birincisi Havza Müdafa-i Hukuk kümesi olarak Havza’da kurulmuştur” diye konuştu.

Konuşmalar ve okunan şiirler ve akabinde 120 lise öğrencisinin ve Havzalı muharip gazilerin misyon yaptığı Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ve Havza’ya gelişini anlatan mizansen sahnelenerek resmi kutlama programı son buldu. – SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Aktüel

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin