Samsun’da Aronia Fidanı Dağıtıldı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samsun‘un Çarşamba ilçesinde üreticilere tek seferde hasat yapılabilen, varlıklı biyokimyasal içeriğe sahip olan ve epeyce âlâ fiyattan alıcı bulabilen aronia bitkisinin fidanı dağıtıldı.

Tüm Dünyada popülaritesi artan aronia, Samsun‘da hudutları içinde de yeniliklere açık üretici tarafından kabul görerek ve Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi altında çalışmalara başlandı. Bu çerçevede DOKAP finansmanı ve Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen projenin aronia fidan teslimi Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yerleşkesinde yapıldı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Aronia meyvesinin taze tüketiminin yanında işlenerek de değerlendirilebilmesi, dikimden sonraki yıl çabucak eser vermeye başlaması, ilkbahar geç don tehlikesinin bulunmaması yetiştiricilik açısından bitkinin avantajlarıdır. Yeniden bu eserin; hayli verimli bir meyve tipi olması, tek seferde hasat yapılabilmesi, güçlü biyokimyasal içeriğe sahip olması ve epey uygun fiyattan alıcı bulabilmesi üzere öbür olumlu tarafları nedeni ile de yetiştiriciliğine olan ilgi tüm dünyada her geçen gün artmaktadır. Meyveler ortasında içerik olarak tahminen de en fazla antioksidan barındıran Tıbbi Aromatik meyve olan Aronia Yetiştiriciliği Projesi, vilayetimizde bakanlığımız dayanağı ile Çarşamba ilçesi Gülyazı Mahallesi’nde 2020 yılında 10 dekar bir alanda başlamıştır. 2022 yılında devreye aldığımız Aronia Yetiştiriciliğini Geliştirme Projemiz kapsamında 20 dekar alan hesabıyla 4 bin 400 fidan için 88 bin TL bütçe kullanılmış, bu bütçenin ise yüzde 25’i çiftçi katkısı ve yüzde 75’i de bakanlığımız katkısı ile sağlanmıştır” dedi.

“15 bin adet fidan dayanağı sağlanacak”

Üreticilere fidan dayanağı sağlanacağını belirten Müdür Sağlam, “Aynı yıl Samsun Büyükşehir Belediyesinin 475 bin TL bütçeli, yüzde 75 takviyesi ile vilayetimizde 54 dekar alanda 11 bin 880 adet aronia fidanı dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Bakanlığımız tarafından desteklenen ve Vilayet Müdürlüğümüzce yürütülen Aronia Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında, 2022 yılında 74 dekar alanda toplam 16 bin 280 adet aronia fidanı dikimi gerçekleştirilmiştir. Böylece vilayetimizde toplam aronia dikili alanımız 2023 ÇKS bilgilerine nazaran; 42 üretici ile 215 dekarı bulmuş olup bu üretim alanları 5 yıl müddetle vilayet /ilçe müdürlüğü teknik elemanları tarafından takip edilmektedir. Samsun’da DOKAP finansmanı, Büyükşehir Belediyesi katkıları ve Vilayet Müdürlüğümüz uyumunda yürütülmek üzere 2023 yılında devreye alınan Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 10 ilçemizde 38 çiftçimize 75 dekar alanda dekara 200 fidan olmak üzere toplamda 15 bin adet fidan takviyesi sağlanacaktır. Bütçesi 288 bin TL olan projenin gayesi Samsun’da ziraî üretimi çeşitlendirerek alternatif gelir kaynağı oluşturmaktır. Bu bağlamda bugün dağıttığımız fidanların üreticilerimize ve İlimiz tarımına güzel uğurlu olmasını dilerim” diye konuştu.

Etkinliğe ayrıyeten Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, DOKAP Lider Yardımcısı Onur Demir, Samsun Büyükşehir Belediyesi Ziraî Hizmetler Daire Lideri Ali Korkmaz, Çarşamba Ziraat Odası Lideri Muammer Aydemir, birtakım şube ve ilçe müdürleri, ilgili işçi ve üreticiler katıldı. – SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yeni

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin