Çambükü Köyünde Osb Projesi İstinaf Mahkemesi Tarafından İptal Edildi, Köylüler Kararı Halay Çekerek Kutladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GENÇAĞA KARAFAZLI

Samsun 3. Bölge Yönetim Mahkemesi, Amasya’nın Taşova ilçesi Çambükü köyünde mera alanlarına yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesini iptal etti. Aylardır OSB’ye karşı direnen Çambükü köylüleri, mahkemenin kararını halay çekerek kutladı.

Amasya’nın Taşova ilçesi Çambükü köyünde mera alanlarına yapılmak istenen OSB’ye karşı aylardır sürdürdükleri çabayı kazandı. Samsun 3. Bölge Yönetim Mahkemesi, köylülerin açtığı iptal davasında kelam konusu alana OSB yapılamayacağına hükmetti. Çambükü köylüleri, mahkemenin kararını halay çekerek kutladı.

“ÇOK EZALAR ÇEKTİĞİNİZİ BİLİYORUM”

Avukat Selim Saray, karar sonrası Çambükü köylülerine gelişmeleri ve yargı sürecini şu sözlerle anlattı:

“Çok külfetler çektiniz biliyorum, başlarınızı açtılar, yerlerde sürüklediler. Her zoru gösterdiler lakin bundan sonrası için keyfini yaşayacaksınız. Bundan sonrası devam ediyor. Yarın etraf planı değişikliğine ait olarak keşfimiz var. Mera vasıflarının değiştirilmesi davamız reddedildi hala istinafta, kararı gelmedi lakin şu mutlaktır ki ve gözünüz aydın Çambükü köyüne artık organize sanayi bölgesi yapılamayacak. Bundan sonra hiç kimseye hasmane hal takınmayacağız. Hiç kimsenin kusurunu yüzüne vurmayacağız. Devlet bizim devletimiz, makamı işgal edenler sonuçta insan, insanlara kızgınlığımız natürel ki var lakin makam bizim makamlarımız, o makamlarımızı elimizin üstünde tutacağız. Yarın bir gün kapılarını çalacağız diyeceğiz ki ekmedik dikmedik, ekilecek dikilecek yer isteyeceğiz onlardan.”

“TARIMSAL POTANSİYEL İLE İLGİLİ KÂFİ ARAŞTIRMA YAPILMADI”

Mahkemenin kararında, şu tabirler yer aldı:

“Organize sanayi bölgesi kurulmasına ait kesin sürecin temelinde yer alan, tarım yeri özelliğinde  olan kelam konusu alanın tarım dışı gayeyle kullanılma kararı alınmadan evvel kelam konusu tarım alanlarının özelliği ortaya konularak, planlı alanda gereksinime uygun bir taşınmaz bulunup bulunmadığının belediye, vilayet özel yönetim ve organize sanayi bölgesi idaresinden soruşturulması ve somut olarak ortaya konulması, bu kapsamda  planda organize sanayi bölgesi  kararı bulunan başkaca  bir alanın bulunup bulunmadığının araştırılması  yoksa mevcut  organize sanayi bölgesinin genişleme alanlarda bu muhtaçlığa yanıt verecek bir taşınmazın bulunup bulunmadığının araştırılması, organize sanayi bölgesi yatırımının tüm ile hitap eden bir yatırım olduğu gözetilerek, Amasya ili ölçeğinde organize sanayi bölgesi olarak kullanılabilecek ziraî potansiyel daha düşük alan bulunup bulunmadığının araştırılması ve bu alanların geniş iştirakle oluşturulan toprak muhafaza kurulunca kıymetlendirilmesi gerekmesine rağmen olayımızda yeterli  bir araştırma yapılmadan düzenlenen ve alternatif bulunmadığı tabirini içeren etüt raporuna istinaden toprak muhafaza kurulunca talebin kabulüne karar verildikten sonra  vilayet özel idaresinden Çambükü köyü ve civarında  planlı alanda kelam konusu amaçla  kullanılabilecek taşınmaz bulunup bulunmadığının sorulduğu, özel idaresince yeterli araştırma yapılmadan söz konusu muhtaçlığa uygun Çambükü köyü ve civarında başkaca taşınmaz bulunmadığı belirtilmesi üzerine Bakanlıkça alanı tarım dışı kullanılmasına müsaade verildiği, bu haliyle, organize sanayi bölgesi kurulabilecek dava konusu taşınmazın diğer planlı alanda yada dışında alternatif alanlar bulunup bulunmadığının gerekli ve yeterli bir halde araştırılıp varsa bulunan alanların toprak muhafaza kurulunca değerlendirilmeden taşınmazların tarım dışı kullanılmasına müsaade verildiği anlaşıldığından bu karara istinaden tesis edilen organize sanayi bölgesi kurulmasına dair karar kesin süreçte hukuka uyarlılık görülmemiştir.”

Mahkeme, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın istinaf başvurusunu reddetti.

Kaynak: ANKA / Lokal

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin