Kızılırmak Deltası eski sulak haline döndü

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kızılırmak Deltası eski sulak haline döndü

SAMSUN – UNESCO Dünya Süreksiz Miras Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde suların çekilmesiyle çölü andıran görünümler, yağmur yağışlarıyla birlikte yerini sulak imgelere bıraktı.

Yeterli yağış almadığı için birtakım sulak bölgeleri kuruyan, bilhassa ocak ayında yer altı ve yer üstü sularıyla beslenemeyen deltada çölü andıran manzaraları ortaya çıkmıştı. 16 Ocak tarihinde havadan görüntülenen deltada kestirimi 1 metre düşen su düzeyi korkutan görüntüler oluşturmuştu.

Yaşam ortamlarının çeşitliliği ve barındırdığı hayvan varlığı ile memleketler arası kıymete sahip olan Kızılırmak Deltası şubat ve mart aylarında aldığı yağışlarla birlikte eski haline döndü. 16 Ocak tarihinden 55 gün sonra görüntülen deltada kurumuş alanlar tekrar suyla doldu. Kuraklığın andıran manzaralar yerini suyla dolmuş alanlara bıraktı. Sulak alanların yeşillenmesi birlikte koyunlar otlamaya başladı, kuşlar sulak alanın keyfini çıkardı.

Yörükler Mahallesi sakini Mustafa Almak, “Bu sene kurak geçti ancak yağmurlar yağıp su düzeyi yükselince her taraf yeniden su ile doldu. Suyla bir arada her yer canlandı, bahar geldi. Yeşil alanlar artmaya başladı ve sular arttığında daha da çok yeşillik olacak. Hayvanlarımızı deltaya çıkardık” dedi.

Kuraklık olduğu vakit Kuş Cenneti’nin doğal istikrarının bozulduğunu anlatan Almak, “Deltada kuraklık olunca kalan su birikintilerinde mikrop oluşuyor. Bu da hayvanlarımızı hasta ediyor. Bu nedenle birçok hayvanımız telef oldu. Artık su geldi daha uygun olacak” diye konuştu.

Yörükler Mahallesi sakini Mehmet Sağlam ise “Yağmur yağdı, delta suyla oldu. Bütün Bafra kanallarındaki su buraya geldi ve burası doldu. Lakin su geriye çekildiği vakit örnek ve balıklar buradan gölün olduğu yere gidiyorlar. Kuraklık olunca canlı azalıyor. Artık çokça su var” formunda konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Şimdiki

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin