Samsunlu Mecmua Sahibi Celal Karaca, PTT’nin Kargo Fiyatına Artırım Yapmasına Reaksiyon Gösterdi: “Sırtımıza Dayanılmaz Bir Yük Bindi”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Ptt‘nin mecmua taşıma fiyatına artırım yapması, Anadolu’nun birçok kentinde çıkardıkları mecmuaları abonelere ulaştırmaya çalışan yayıncıları meşakkate soktu. Samsun’da Edebiyat Nöbeti mecmuasının sahibi Celal Karaca, “Derginin geçen sayısının matbaa meblağı 8 bin 500 lira, şayet gönderebilseydim mecmuayı PTT kargoyla 9 bin 600 lira tutuyordu.  Düşünün 8 bin 500 lira matbaa parası 9 bin 600 lira PTT kargodan taşıma parası. Bir evvelki periyotta bu sayı, tıpkı sayıdaki mecmualar, 3 bin 200 lira civarında tutuyordu, birden 9 bin 600 liraya fırladı. Tabi bir mecmua 5 liradan 21 liraya çıkınca harikulade bir yük bindi sırtımıza” dedi.

Samsun Bafra’da Edebiyat Nöbeti mecmuasının sahibi Celal Karaca, PTT’nin kargo fiyatlarına artırım yapmasına reaksiyon gösterdi. Karaca, şunları söyledi:

“PTT KÜLTÜR SANATA DAHA ÇOK İHTİMAM GÖSTERMELİ”

“Ben kısaca Edebiyat Nöbeti’nden bahsedeyim. Temmuz 2015’ten bu yana Samsun’da çıkarıyoruz, 8 yıllık bir mecmua. Aslında bu son PTT artırımına kadar, yeterliydi, kendi yağıyla kavruluyordu. Yalnız bu PTT artırımından sonra, hakikaten çok sıkıntı duruma düştük. Yalnızca Edebiyat Nöbeti değil, bilhassa Anadolu’da yayınlanan mecmualarda önemli manada sorun çekmeye başladı zira 5 liraya giden bir mecmua 21 lira oldu. Biz kamusal manada hizmet veren bir kargo şirketinin bu kadar artırım yapmasını sahiden yadırgadık. Öbür özel kargoların yanında PTT kargo kültür sanata daha çok itina göstermeli, daha çok kapı açmalı. Bilhassa Anadolu mecmualarını daha hami hale getirmeli. Yani benim Edebiyat Nöbeti mecmuasının geçen sayısının matbaa meblağı 8 bin 500 lira, şayet gönderebilseydim mecmuayı PTT kargoyla 9 bin 600 lira tutuyordu. Düşünün 8 bin 500 lira matbaa parası 9 bin 600 lira PTT kargodan taşıma parası. Bir evvelki periyotta bu sayı, tıpkı sayıdaki mecmualar, 3 bin 200 lira civarında tutuyordu, birden 9 bin 600 liraya fırladı. Tabi bir mecmua 5 liradan 21 liraya çıkınca dayanılmaz bir yük bindi sırtımıza. Yani bu gidişle şayet PTT Kargo bu artırımı makul bir fiyata çekmezse, hakikaten yayıncılık için büyük felaket olacak. Yalnızca dergicilik için değil, kitap yayıncıları içinde büyük sorun yaratacak. Özetle düşünceyi edebiyat mecmuaları çekiyor ancak yani mecmuaların yüzde 90’ı kapanma kademesine gelecek. Çok zahmetli bir periyot yaşıyoruz. Buna önemli manada bir tahlil bulunması lazım. Neler yapabiliriz biz Anadolu’daki dergicilerle vakit zaman konuşuyoruz, yazışıyoruz bir tahlil yolu üretmeye çalışıyoruz fakat doğrusu bir tahlil yolu da bulamıyoruz. Bilmiyoruz ne olacak.

“EDEBİYAT NÖBETİ DERGİMİZİN SON SAYISINI GÖNDEREMEDİK”

Dağıtım sıkıntısını farklı farklı halde çözmeye çalışıyoruz. Örneğin büyük kentlerde, bizim ben kendi dergim ismine konuşayım, Edebiyat Nöbeti’nin istekli temsilcileri var. Belli bir noktaya bırakıyoruz, toplu olarak mecmuaları, abone arkadaşlarımızdan rica ediyoruz, bu adresten kendi isimlerine bırakılmış, mecmuayı alıyorlar. Bizim biraz daha yükümüzü azaltmış oluyor. Mesela bu ocak-şubat sayısını biz dağıtamadık. Hiçbir abonemize gönderemedik. Mart-nisan sayısını bekliyoruz. Mart-nisan sayısı çıktıktan sonra, 2 sayıyı birlikte dağıtacağız abonelerimize. Bu türlü vakit zaman tahliller üretmeye çalışıyoruz fakat ne kadar başarılı oluruz doğrusu bizde varsayım edemiyoruz.”

Kaynak: ANKA / Lokal

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin