SGK’dan EYT’lilere ikaz

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SAMSUN (İHA) – Emeklilikte yaşa takılanlar ( Eyt ), kanunun çıkmasının akabinde Toplumsal Güvenlik Kurumu (SGK) binaları önünde uzun kuyruk oluşturma devam ederken, SGK yetkilileri ise vatandaşları “emekli olur” yazısı almak için kuruma gelmelerine gerek olmadığı konusunda uyardı.

Eyt, TBMM’de yasalaşmasının akabinde Lider Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla birlikte Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararın yürürlüğe girmesinin akabinde SGK binalarındaki kuyruk devam ediyor. EYT kapsamında emeklilik hakkı kazanan vatandaşlar dilekçelerini vermek ve emeklilik süreçlerini halletmek için SGK binasının yolunu tutular. Samsun’un Atakum ilçesinde bulunan SGK Vilayet Binasında da vatandaşlar uzun kuyruk oluşturdular. Yetkililer ise kuyruk oluşturan vatandaşların kimilerinin “Emekli olur” yazısı için sıra beklediğini tabir ederek ikazda bulundu.

“EYT ile 7 yıl erken emekli oldum”

EYT’nin yasalaşması ile 7 yıl erken emekli olduğunu lisana getiren Adem Demirtaş, “Devletimizden Allah razı olsun. Hak kazananlara güzel uğurlu olsun. Emekli olmak için dilekçemizi verdik. Şu anda 50 yaşındayım. Olağanda 57 yaşında emekli olacaktım. EYT ile 7 yıl daha erken emekli olma fırsatı yakaladım. 7 yıl daha beklemediğim için mutluyum” dedi.

4 yıl erken emekli olma bahtı yakalayan İsa Kaya, “Ben EYT sayesinde 4 yıl daha erken emekli olacağım. Bu yasanın çıkmasını uzun vakittir bekliyorduk. Yasa çıkınca sevindik. Emekli olacağımız için memnunuz. Emekli olmaya hak kazanan tüm EYT’lilere güzel olsun” diye konuştu.

“2026’de emekli olacaktım”

Normal koşullarda 2026 yılını bekleyeceğini söz eden Mustafa Pekdemir, “7 yıldır bu yasanın çıkmasını bekliyorum. Olağanda 2026 yılında emekli olacaktım. Artık 8 bin 700 küsur günle emekli oluyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Bize dayanak olanlara şükranlarımı sunuyorum. 55 yaşında emekli olacaktım. 52 yaşında emekli olmaya hak kazandım” formunda konuştu.

“45 yaşında emekli oluyorum”

Yasa ile birlikte 45 yaşında emekli olmaya hak kazandığını vurgulayan Şerif Köksal ise “Emekliliğime 7 sene daha vardı. Emekli olacağım için seviniyorum. Rabb’im inşallah herkese nasip eder. 33 yıllık SGK’lıyım. EYT sayesinde 7 yıl daha erken emekli olacağım. Olağan kaidelerde 52 yaşında emekli olacaktım, artık ise 45 yaşında emekli oluyorum” tabirlerini kullandı.

SGK’dan vatandaşlara uyarı

Yetkiler müracaat için gelen vatandaşlara kapıda bilgilendirici broşür dağıtıyor. Emekli olacak vatandaşlara verilen bilgilendirmede şu tabirler yer alıyor:

“Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen vatandaşlarımıza yönelik 438 sayılı Toplumsal Sigortalar ve Genel Sıhhat Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Kararında Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 3 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Düzenleme kapsamında yaşlılık aylığına hak kazanma koşullarını yerine getiren sigortalılarımıza aylık bağlanabilmesi için patronları tarafından işten ayrılış bildirgelerinin verilmesi sonrası Kurumumuza ‘Gelir/Aylık Ödenek Talep Belgesi’ ile başvurulması kafidir. Buna karşın, patronlar tarafından işten ayrılış bildirgesi verilmeden evvel ’emekli olur’ yazısı temin edilmek üzere sigortalıların kurumumuza yönlendirildiği tespit edilmiş olup, sigortalıların emekli olabilmeleri için kurumumuzdan bu yazının temin edilmesine gerek bulunmamaktadır. Kurumumuz tarafından e-Devlet platformunda sunulan hizmetler ortasında yer alan ‘SGK Tescil ve Hizmet Dökümü’, ‘Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi’ ve ‘Çalışma Hayatım’ ayrıyeten SGK’nın internet adresinde yer alan ‘Ne Vakit Emekli Olurum’ uygulamalarında sigortalıların aylığı hak kazanmak için yerine getirmesi gereken kurallar, bu koşulları yerine getirip getirmedikleri ve hangi tarihte yerine getirecekleri, sigortalı tescil ve hizmet bilgileri yer almaktadır. Bu nedenle, patronlarca sigortalıların kelam konusu evrakları temin etmesi için kurumumuza yönlendirilmemesi, e-Devlet üzerinden temin edilecek bilgi ve dokümanlara istinaden işten ayrılış bildirgelerinin düzenlenmesi, yalnızca hizmetlerinde tereddüt olan sigortalılar için kurumumuzdan resmi yazı talep etmeleri aylık bağlama süreçlerinin en kısa vakitte sonuçlanmasını ve sigortalıların rastgele bir mağduriyet yaşamamalarını sağlayacaktır.” – SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Lokal

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin