SAMSUN’DA CET TOHUMU SEFERBERLİĞİ; BİNLERCE TOHUM TOPRAKLA BULUŞUYOR

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SAMSUN’da ortalarında emekli öğretmen, ziraat mühendisi, çiftçi, fitoterapistin bulunduğu 35 kişi, Birlik ve Dayanışma Bahçeleri kurarak yetiştirdikleri cet tohumlarını Türkiye‘nin dört bir yanına fiyatsız gönderiyor. Emekli öğretmen Adnan Kurt, ‘Sadece bir yılda binlerce çeşit 87 kilo cet tohumunu Türkiye‘nin dört bir yanına gönderdik. Hedefimiz gelecek jenerasyonlara yaşanabilir bir dünya bırakmak’ dedi.

Genetiği ile oynanmamış, rastgele bir laboratuvar ortamında müdahaleye maruz kalarak DNA dizilimi bozulmamış, lezzet ve besin bedelleri yüksek olarak mahsul alınan cet tohumlarını gelecek jenerasyonlara aktarmak için bir küme doğasever çalışma başlattı. Jenerasyondan nesile aktarılabilen çoğaltılarak sürdürülebilir özelliğine sahip cet tohumlarının ülkenin dört bir yanına dağıtımını sağlayan Birlik ve Dayanışma Bahçeleri isimli topluluk, kıymetli bir toplumsal sorumluluk çalışmasına imza attı. Ortalarında ziraat mühendisi, emekli öğretmen, çiftçi, fitoterapist üzere birçok meslek kümesinin yer aldığı topluluk, Atakum Belediyesi’nin de dayanağı ile cet tohumu yetiştirip Türkiye‘nin dört bir yanına fiyatsız gönderiyor.

25 yıl Hollanda’da eğitimci olarak çalıştıktan sonra memleketi Samsun’a döndüğünü söz eden Adnan Kurt, ellerinde binlerce çeşit cet tohumu olduğunu belirterek, ’37 kişilik bir küme ile yola çıktık. Bir tarım ülkesi olan Türkiye‘de bugünü ve gelecek jenerasyonları düşünerek bir çalışma başlattık. Cet tohumlarını çoğaltıp koruma ederek Türkiye‘nin birçok yerinde örgütlendik. Hepimiz elimizdeki tohumları çoğaltarak birbirimize gönderdik. Toplumsal ağlarla buluştuğumuz gönüllülerimiz bir anda yüzlerce kişiyi buluşturdu. Lokal örgütlerle de dayanışma içerisine girdik’ dedi.

Ellerinde olmayan cet tohumu bulunmadığını ileri süren Adnan Kurt, ‘Bunları koruma edip fiyatsız dağıtıyoruz. Bir yılda Türkiye genelinde 87 kilo cet tohumu dağıldık. Maksadımız yaşanabilir bir dünya. Tarımı yok etmeye çalışan kimyasalcılara, GDOlu tohumları piyasaya sürenlere karşı gayret etmek. Dünyada kaç milyar insan varsa bu tohumları herkese ulaştırmak istiyoruz. Bize emanet edilen bu doğal hayatı koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz’ diye konuştu

Atakum Belediyesi Cet Tohum Merkezi Sorumlusu Ziraat Mühendisi Nilgün Fazilet ise, ‘Ata tohumunun doğurgan bir tohum. Sürekliliği, devamlılığı olan bir tohum. Merkezimizde bunlar üretmeye çalışıyoruz. Ülkenin başka tohum merkezleriyle bağlantı içinde tohum alışverişi yapıyoruz’ dedi. Sevim Başardı ise, ‘Birlik ve Dayanışma Bahçeleri kümesi olarak tohum çalışmaları yapıyoruz. Cet tohumun geliştirilmesi, bu şuurun oluşturulması için çalışmalar yapıyoruz. Cet tohumu insan sıhhati için de çok değerli. 81 vilayette cet tohum gruplarımız var. Muhakkak satış yapmadan takas yolu ile birbirimizle alışveriş ediyoruz. İsteyen herkese de bu tohumları gönderiyoruz’ sözlerini kullandı. (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Şimdiki

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin