Samsun’da Özgür Muhasebecilerden Hareket: ‘İş Yükü Artıyor, İnsanca Yaşamak İstiyoruz’

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Samsun‘da vazife yapan özgür muhasebeci mali müşavirler ve bağımsız denetçiler, Onur Anıtı önünde sıkıntılarının tahlili talebiyle hareket yaptı. Küme ismine açıklama yapan Suat Sancak, “Gelişen teknolojiyle iş yükünün azalması gerekirken tam bilakis daima artan iş yüküne maruz kalmaktayız. Kamu kurumları mükelleflerden almak istedikleri her türlü bilgiyi mali müşavirlerden talep etmektedir. Bu kadar bilgi ve bildirimin istendiği bir ortamda yanılgı yapmamak mucizedir” dedi.

Samsun Hür Muhasebeci Mali Müşavirleri Odası üyeleri, dün Onur Anıtı önünde bir ortaya gelerek açıklama yaptı. Özgür muhasebeci ve mali müşavir Suat Sancak, şunları söyledi:

“Biz meslek mensupları ülkemize katma kıymet yaratan hizmet işçileriz. Maliye Bakanlığı’nın ve başka resmi kurumların yükledikleri angarya işlerden ötürü meskene gidemez, özel hayatımızı dahi yaşayamaz hale geldik. Her ay yaşadığımız gerilimden sıhhatimiz, psikolojimiz bozuldu. Artık toplumsal bir birey olmaktan çıktık, bakanlıkların 24 saat temeline nazaran çalışan makinalar haline geldik.

“MALİ MÜŞAVİRLER DEVLET İLE MÜKELLEF ORTASINDA KÖPRÜDÜR”

Meslek Odaları Birliğimiz TÜRMOB dahil olmak üzere sesimizi duyun diyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz. Birliğimizi, dayanışmamızı, gayretimizi büyütmek, yesyeni keyifli bir hayatin filizlenmesini sağlayacak umudu yeşertmek için 1 Mayıs’ta alanlardayız. Unutulmamalıdır ki; mali müşavirler devlet ile mükellef ortasında köprü misyonu gören bir meslek kümesidir. Kayıt dışı ekonomi ile uğraş, toplumda vergi şuurunun artması, büyümek isteyen iktisat de muhasebe sistemlerinin milletlerarası muhasebe standartlarına uyumlu hale gelebilmesi lakin onların eliyle olabilecektir. Hal bu türlü iken devletin, mesleğe olan ilginin ve meslek mensuplarının niteliğini artırmak, onların problemlerine tahlil yolu bulmak üzere bir sorumluluğu bulunmaktadır.

“POŞET BEYANNAMESİ KALDIRILMALI”

TÜRMOB; mensuplarının özlük haklarının uygunlaştırılması, meselelerinin asgariye indirilmesi, şimdiki ve pratik eğitim gereksinimlerinin karşılanması için kendi içinde yapabileceği düzenlemelerin yanında hükümet nezdinde mesleğe saygınlık kazandıracak yasal düzenlemeler için de teşebbüslerde bulunmalıdır. TÜRMOB meslek mensuplarının prestijini ve çıkarlarını gözeten, onların çalışma kurallarının uygunlaştırılması misyonuyla kurulmuş bir sivil toplum örgütü olduğunu unutmamalıdır. Hiçbir işe yaramayan fakat her ay vermek zorunda kaldığımız poşet beyannamesi kaldırılmalıdır. Alışlar ve verişler kaldırıldı denilip daha sıkıntı ve karmaşık bir hal almıştır ve maalesef kaldırıldığından kelam edilemez. Gerçek faydalandırıcı formu denen, ana ismi baba ismi doğum yeri üzere Maliye Bakanlığı’nda bulunan bilgileri girme mecburiliği kaldırılmalıdır. Kredi fiyatlarının 10 milyonluk hadlerini aşan kısımla alakalı özet bilgi formu bankalardan istenmeli bu konuda meslektaşlarımız sıkıntı durumda bırakılmamalıdır. E defter e fatura e arşiv portal üzere defter saklama vb. birçok uygulama meslektaşlarımızı inanılmaz yormaktadır. Elektronik olan her uygulama kolaylık değil maalesef zulüm verici hale gelmiştir.

“HER UYGULAMA BİR MAYIN TARLASI”

Gelişen teknolojiyle iş yükünün azalması gerekirken tam bilakis daima artan iş yüküne maruz kalmaktayız. Kamu kurumları mükelleflerden almak istedikleri her türlü bilgiyi mali müşavirlerden talep etmektedir Vergisel yükümlülükler, SGK işe giriş ve çıkış süreçleri, Aylık Prim ve Hizmet dokümanı, İŞKUR işgücü çizelgeleri, Etraf ve Şehircilik Bakanlığı Geri Kazanım İştirak Hissesi beyannameleri, Turizm Bakanlığı için turizm beyannameleri, TÜİK için istatistiki bilgiler, sanayi sicil beyannamesi, eski jenerasyon ödeme kaydedici aygıt bildirimleri, her uygulama artık bir mayın tarlası haline gelmiştir. Bu kadar bilgi ve bildirimin istendiği bir ortamda kusur yapmamak mucizedir. Lütfen sesimize kulak verin. Meslek yapılabilir olmaktan çıkmaktadır. Bu nedenle 1 Mayıs dövizlerimiz mesleğimiz sesidir. Geleceğin için muhasebe yap, Maliye Bakanlığı’nın vesayetine hayır, hayatın muhasebesini tutuyoruz, angaryalara hayır, hesap bizim işimiz mali müşavirler iktisadın can damarıdır. En âlâ iktisatçılar muhasebeciler, mali müşavirler, bağımsız denetçilerdir. Bu nedenle mesleğimizin çilekeşleri olarak sesimizi duyurmak istiyoruz.”

Kaynak: ANKA / İktisat

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin