TÜRKİYE VE AZERBAYCAN ORTASINDAKİ TERCİHLİ TİCARET MUAHEDESİ’NİN KAPSAMINI GENİŞLETEN PROTOKOL İMZALANDI

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜRKİYE- Azerbaycan ortasında Tercihli Ticaret Mutabakatı’nın kapsamının genişletilmesi için protokol imzalandı. Azerbeycan ismine Ekonomi bakanı Mikayil Cabbarov’un imzaladığı protokolün merasiminde konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş Protokolün oluşturacağı ek ticaret hacminin, cumhurbaşkanlarımızın belirlediği 15 milyar dolar ticaret hacmine ulaşma amacı yolunda değerli bir adımdır dedi.

Azerbaycan İktisat Bakanı Mikayil Cabbarov’u Samsun‘da ağırlayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, iki ülke ortasında yapılan Türkiye-Azebaycan Tercihli Ticaret Mutabakatı’na imza attı. Samsun Gazi Müzesi’nde gerçekleşen imza merasiminde konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Protokol ile birlikte halihazırda Tercihli Ticaret Mutabakatı’nda bulunan ülkelere, ek olarak birtakım tarım ve sanayi eserlerinde karşılıklı pazar açılımını sağlayacağız. Böylece iki ülke ortasında tercihli ticaret kapsamındaki eserlere yaratılan ticaret hacmini 150 milyon dolara kadar ulaştırmış olacağız diye konuştu.

‘İŞ DÜNYAMIZA EK ALAN SAĞLIYORUZ’

Türkiye ile Azerbaycan ortasındaki ilginin dostluktan öte bir mana taşıdığını söyleyen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kardeşliğimiz her cephede kendisini göstermektedir. Hem milletlerarası alanda hem de ikili münasebetlerde ortak maksatlar doğrultusunda bir arada çalışıyor gayret ediyoruz. Ekonomik ilgilerimizde de sahip olduğumuz siyasi münasebetlere ve kardeşlik temeline uygun bir yeri hazırlamak üzere uzun vakittir çalışıyoruz. Bugün bu tabanı inşa etmek için bir adım daha atmanın memnunluğunu yaşıyoruz. Sayın bakanın ziyareti vesilesiyle Türkiye-Azerbaycan Tercihli Ticaret Muahedesi kapsamının genişlemesine dönük protokolü bugün imzalamış olmaktan memnuniyet duyuyor, protokolün ülkemiz ve iş dünyalarımız açısından güzel olmasını temenni ediyorum. Bu protokol ile ekonomik bağlantılarımızda ileri yanlışsız yeni bir adım daha atarak iş dünyamıza ek bir alan daha sağlamış oluyoruz. Protokol ile birlikte halihazırda Tercihli Ticaret Mutabakatı’nda bulunan ülkelere ek olarak kimi tarım ve sanayi eserlerinde karşılıklı pazar açılımını sağlayacağız. Böylece iki ülke ortasında tercihli ticaret kapsamındaki eserlere yaratılan ticaret hacmini 150 milyon dolara kadar ulaştırmış olacağız diye konuştu.

‘SAMSUN TİCARETİN ÖNCÜ KENTLERİNDEN OLACAK’

Türkiye Azerbaycan Tercihli Ticaret Muahedesi’nin kapsamının genişletilmesine dair protokolün Samsun’da imzalanmasından ötürü duyduğu memnuniyeti lisana getiren Ticaret Bakanı Muş, Protokolün oluşturacağı ek ticaret hacminin cumhurbaşkanlarımızın belirlediği 15 milyar dolar ticaret hacmine ulaşma amacı yolunda kıymetli bir adım olduğunu söz etmek isterim. Samsun ulusal uğraş ve ulusal ekonomimizin inşası sürecinde birçok alanda milat olmuş bir kenttir. Ticaretimize yeni bir milat getiren bu muahedenin Samsun’da imzalanmasını ayrıyeten çok pahalı buluyorum. Vilayetimizin sahip olduğu üretim ve lojistik kabiliyetleriyle Azerbaycan ile ticaretimizde bir üs olacağını, Azeri kardeşlerimiz için de ülkemizde bir yatırım merkezi haline geleceğini düşünüyorum. Bu fırsatları ele almak üzere sayın mevkidaşım Cabbarov ile birlikte Samsun’lu iş insanlarımız ile bir ortaya geleceğiz. Samsun’u sayısız ticaretin öncü kentlerinden biri yapacağımız bu yolda bu meşaleyi Samsun’da yakmış olmaktan ayrıyeten memnuniyet duyuyorum. Sayın bakana ve grubuna takviye ve işbirliği için teşekkür ediyorum tabirlerini kullandı.

CABBAROV’DAN SAMSUNSPOR’A TEBRİK

Azerbaycan İktisat Bakanı Mikayil Cabbarov ise, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’iin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte İstanbul’da Teknofest’in açılışında bir ortaya geldiklerini söyledi. Bu muahedenin Samsun’da yapılmasından ötürü memnuniyetini lisana getiren Cabbarov, Türkiye ve Azerbaycan ortasında ticaret işbirliği bütün alanlarda vardır. Güç, tarım, sanayi bölgeleri alanlarında iş birliği yapılmaktadır. Başta SOCAR olmak üzere Azerbaycan’ın özel ve öbür devlet şirketlerinin iştirakleriyle yeni ekonomik imkanların bulunmasında iş birliği yapılacağını tabir etmek isterim. Birlikte yaptığımız projelerin sayısı artmaktadır. Cumhurbaşkanlarımızın koyduğu 15 milyar dolar ticaret gayesine ulaşmak için de bu muahede bir adımdır. Son olarak da Üstün Lig’e çıkan Samsunspor’u tebrik ediyorum dedi.

İki bakan imzaların atılmasının akabinde, Samsun’daki Bandırma Vapuru’nu ziyaret etti. Daha sonra Samsun’un Atakum ilçesindeki kıyı yürüyüş yolunda seyahat yapan Cabbarov ve Muş, akabinde Samsun’lu iş insanları ile görüşme gerçekleştirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Aktüel

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin