Atatürk’ün Samsun’a Gelişi ve Bandırma Vapuru

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs tıpkı vakitte “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Atatürk’ün 19 Mayıs’ta Samsun’a geldiği geminin ismi nedir ve Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsun’a neden çıktı soruları sıklıkla araştırılıyor. Atatürk’ün 19 Mayıs’ta Samsun’a geldiği geminin ismi nedir ve Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsun’a neden çıktı merak ediliyor. Atatürk’ün 19 Mayıs’ta Samsun’a geldiği geminin ismi nedir? Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsun’a neden çıktı? Ayrıntılar haberimizdedir…

ATATÜRK’ÜN 19 MAYIS’TA SAMSUN’A GELDİĞİ GEMİNİN İSMİ NEDİR?

Büyük lider Mustafa Kemal Atatürk’ü 9. Ordu Müfettişi (Mirliva) olarak kurmayları ile birlikte İstanbul’dan Samsuna getiren Bandırma Vapuru Bağımsız Türkiye Cumhuriyetine giden Yolda çok değerli bir misyon yaparak Tarihteki yerini almıştır.

Gemi 1878 yılında İngiltere nin Glasgow kentinde (İskoçya bağımsızlığını ilan ettikten sonra bu bölge İskoçya sonları içersine girmiştir) Mac. Intyre Paisley – Huston and Cardett tezgahlarında gemi tezgahlarında21 sıra numarası ile 279 grostonluk yolcu ve yük vapuru olarak inşa edilmiştir. Geminin birinci sahibi Dussey and Robinson şirketi gemiyi Torocaderto ismi altında 5 yıl çalıştırdı.

1883 yılında Yunanistan da H. Psicha Preus Firmasına satıldı. Kymi ismini alarak , geminin Londra da olan kaydı Pire Limanına alınmıştır.

1890 yılında H. Psicha Preus firması gemiyibaşka bir Yunanlı firma olan Cap. Andereadis firmasına satmış , 12 Aralık 1891 tarihinde kaza sonucu batmış, birebir yıl içersinde yüzdürülmüştür. Kıymı ismi ileİstanbul Rama Derasimofirmasına satılarak İstanbul limanına kayıt edilmiştir.

1894 yılında Pire Limanındaki kayıt o zamanki Deniz Yolları İşletmesi manasına gelen İdare-i Mahsusa ya nakledilmiş ve Türk bayrağı çkilerek, ismi Kymi den Panderma olarak değiştirilmiştir. Marmara Denizi kıyılarında, Tekirdağ , Mürefte, Sarköy , Karabigah, Erdek ortasında yük ve yolcu seferleri yapmıştır.

İdare-i Mahsusanın statü değiştirerek 28 Ekim 1910 yılında Osmanlı Seyrüsefain İdaresi(Osmanlı Denizcilik İşletmesi) olunca geminin ismi Panderma Bandırma olarak değiştirilerek posta vapuru haline getirilmiştir.

19 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk ve Silah Arkadaşlarını Samsuna getirdikten sonra yeniden posta hizmetlerine devam etmiştir. 1924 yılında Türkiye Seyrüsefain Yönetimi tarafından hizmet dışı bırakılmıştır.

Bandırma ismini aldıktan sonra birkaç defa kaza geçirmiş, yük nakliyeciliği yaptığı tarihlerde İngiliz üretimi E11 model denizaltına çarptığı, attığı torpido sonucu batmak üzere olduğu, daha sonra motorunun büyük bir arıza yaptığı elde edilen bilgilerde yer almaktadır.

1925 yılında gemi Bozmacı İlhami’ ye(SÖKER) isimli Türk armatöre satılmış, ve birebir armatörtarafından 4 ay içinde Haliç Fenerin de Hurda olarak parçalanmıştır.

ATATÜRK 19 MAYIS 1919’DA SAMSUN’A NEDEN ÇIKTI?

Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı, 19 Mayıs 1919 tarihinde 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal’in Bandırma Vapuru ile yapılan seyahat sonrası Samsun’a ulaşması olayı. Bu olay Kurtuluş Savaşı’nın fiili başlangıcı olarak kabul edilmektedir.

Samsun’da Rum ve Türk halkı ortasında meydana gelen çatışmaların sonlandırılması için Osmanlı Hükûmeti tarafından Mustafa Kemal görevlendirilmiş ve kendisine 9. Ordu’nun müfettişliği verilmiştir. Bunun üzerine müfettiş misyon bölgesine Bandırma Vapuru ile ulaşmış ve bir hafta boyunca Mantıka Palas’ta kalmıştır. Bu süreçte bölgede meydana gelen çatışmaların sebebini araştırmış ve işgalcilere karşı şahsen Türk direniş örgütlerinin kurulmasında faal rol oynamıştır. Mustafa Kemal, bu bir haftalık süreç sonunda Havza’ya geçmiştir. Havza’da geçirdiği on yedi gün sonunda ise kentten ayrılarak Amasya’ya hareket etmiştir.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Deniz Kuvvetlerimize ilişkin 27 gemimiz, 27 liman ziyareti icra edecek. #MillîSavunmaBakanlığı pic.twitter.com/dlmqCKX6LU

— T.C. Ulusal Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) May 18, 2023

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin