Doğalgaz Süreç Hacminin Yarısı Yurtdışına Gidiyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şubesi, doğalgaz taahhüt dalında faaliyet gösteren üyelerine yönelik “Sektöre Yönelik Uygulanacak Olan Vergi Denetimi” konusunda Samsun Büyük Otel’de bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıya konuşmacı olarak; Samsun Vergi Dairesi Lideri Şuayip Sevgi, Kontrol Küme Müdürü Halil Pak, Mükellef Hizmetleri Küme Müdürü Tayyar Ergül, 19 Mayıs Vergi Dairesi Müdürü Cengiz Koçbuğ ve Gaziler Vergi Dairesi Müdürü İsmail Özhan katıldı.

Yoğun iştirakin olduğu toplantının açış konuşmasını yapan MMO Samsun Şube Lideri Kadir Gürkan, 2004 yılında Mavi Akım – Memleketler arası Güç İletim Sınırı Projesi ile Samsun’un gündemine gelen doğalgaz kullanımının, günümüz itibariyle 15 bin 907 doğalgaz abone müracaatına, 8 bin 300 doğalgaz kullanıcısına ve 125 doğalgaz iç tesisat yetkili firması sayılarına ulaştığını açıkladı.

Samsun’daki 1 yıllık doğalgaz dönüşüm faaliyetlerinin vilayette oluşturduğu süreç hacminin yaklaşık 23 milyon YTL civarında olduğunu belirten Gürkan, “Kentimize bu süreç hacminden kalan ölçü yüzde 5, ülkemize kalan ölçü ise yüzde 45’ler civarında. Başka yüzde 50’lik kısım ise direkt yahut indirekt olarak yurt dışına çıkıyor” dedi.

Bir yılda Samsun’dan yurtdışına çıkış yapan yaklaşık 11.5 milyon YTL’nin ne kadarının daha ülkede tutulabileceğinin hesabının güzel yapılmasının ehemmiyetine dikkat çeken Kadir Gürkan, “Makro olarak kıymetlendirme yapıldığında, ülke genelinin büyük bir kısmında doğalgaz dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Yurtdışı nakit çıkışı çok önemli sayılara ulaşıyor. Bu da cari açığı yükseltiyor” diye konuştu.

MMO Samsun Şubesi’nin Samgaz A.Ş. ve 19 Mayıs Üniversitesi ile yürüttüğü, Endüstriyel Tesis ve Ticari İşletmelerde kullanılan ve TSE dokümanı olmayan Gaz Yakan Aygıtlarda Doğal Gaz kullanımı için Teknik Uygunluk Raporu hazırlanması konusunda 19 Mayıs Üniversitesi ile İş Birliği Protokolü imzalanma evresine gelindiğini de tabir eden Gürkan, “Protokol çerçevesinde; endüstrici ve ticari işletmelerimiz TSE dokümanı olmayan Gaz Yakan Aygıtlarda Doğal Gaz Kullanımı için Teknik Uygunluk Raporu talebini öteki vilayetlere yönelmeden vilayetimizden temin edebilecek” muştusunu verdi.

Tüketicileri de uyaran Gürkan, Doğal Gaz İç Tesisat Yetkili Firması olmayan ve vergi kaydı Samsun’da bulunmayan işyerlerinde süreç yapılmamasını tavsiye ederek, Samsun iktisadı için vergi kaydı Samsun’da bulunan firmaların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantıda Samsun Vergi Dairesi Lideri Şuayip Sevgi, iştirakçileri Doğal Gaz Taahhüt Bölümüne Yönelik Uygulanacak Olan Vergi Kontrolü konusunda bilgilendirerek, satış faturası, mukavele, taşeron hizmetleri bahislerine açıklık getirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin