İş kurmak isteyen engelli ve eski mahkumlara 150 bin TL’ye kadar hibe dayanağı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samsun Çalışma ve İş Kurumu Vilayet Müdürlüğü ( İşkur ), iş kurmak isteyen engelli ve eski mahkumlara 150 bin TL’ye kadar hibe dayanağı veriyor.

Konu hakkında açıklamada bulunan Samsun Çalışma ve İş Kurumu Vilayet Müdürü Gökhan Dürümlü, “Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan patronlardan tahsil edilen idari para cezalarından; engellilerin mesleksel eğitim ve rehabilitasyonu, işe ve işyerine uyumlarının sağlanması ve engelliler ile eski mahkumların kendi işini kurmaları için hazırlanacak projelere takviye verilecektir. Verilecek takviyenin gayesi, engelli ve eski mahkumların kendi işlerini kurmasına ve engellilerin mesleksel eğitim alarak istihdam edilmeleri ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmaktır. Müracaat rehberlerine nazaran hazırlanacak projeler kamu ve toplumsal tarafların temsilcilerinden oluşan komite değerlendirmesi sonrasında desteklenebilecektir” dedi.

150 bin TL’ye kadar hibe takviyesi verilebileceğinden bahseden İŞKUR Müdürü Dürümlü, “Engelli ve eski hükümlü statüsündeki vatandaşlarımıza yönelik 2023/2. periyot kendi işini kurma dayanağı ile ilgili müracaatlar başlamıştır. Bu doğrultuda engelli ve eski hükümlü statüsündeki vatandaşlarımıza 150 bin TL’ye kadar, hibe dayanağı sağlanabilecektir. Proje müracaatları 9 Haziran 2023 tarihi saat 23.59’a kadar devam edecektir” diye konuştu.

Hibe dayanağının nasıl olacağını da açıklayan Dürümlü, “Kuruluş süreçleri dayanağı; işyeri kuruluşu için yapılan resmi süreçler, onaylar, müsaadeler, ruhsatlar ve sigorta üzere masraflar için evrak karşılığı olmak üzere en fazla 10 bin TL. İşletme sarfiyatı takviyesi; kontrat imza tarihinden sonra 12 ay mühlet ile doküman karşılığı olarak işletme masraflarının (su, elektrik, bağlantı, ısınma, kira ve tanıtım) en fazla yüzde 60’ını geçmeyecek formda yıllık toplamda en fazla 30 bin TL (tarım ve hayvancılık dalına ilişkin projelerde kira takviyesi sağlanmadığından en fazla 15 bin TL). Kuruluş (demirbaş) dayanağı; tarım ve hayvancılık bölümüne ilişkin projelerde kontrat imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca evrak karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili demirbaş maliyetleri için vergiler dahil en fazla 90 bin TL, başka bölümlere ilişkin projelerde mukavele imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca doküman karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis materyali üzere maliyetler için vergiler dahil en fazla 110 bin TL olacaktır” formunda konuştu.

Kimler başvurabilecek

Hibe dayanağından yararlanmak isteyen engellilerin aşağıdaki bütün koşulları son müracaat tarihi itibariyle taşıması gerekiyor. Hibeden dayanak almak isteyenlerde aranan özellikler ise şu formda: “İŞKUR’a engelli kaydı olmak. Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve toplumsal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücünün en az yüzde 40’ından mahrum olduğuna ait “Sağlık Konseyi Raporuna” sahip olmak. 18 yaşını tamamlamış olmak. Hangi sebeple olursa olsun emekli olmamak. İŞKUR’a rastgele bir borcu bulunmamak. Kendi üzerine etkin olarak kayıtlı işyeri/işletme olmamak, (Proje müracaat rehberi yayım tarihi prestiji ile proje konusu meslekte son bir yıl içerisinde terk mükellefi olmamak). İşyerinin kurulacağı vilayet sonları içinde ikamet etmek. Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak. Kurulacak iş ile ilgili öbür mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, müsaade üzere dokümanlara sahip olmak ve aranılan öteki kurallara haiz olmak. Kendisine vasi tayini yapılmamış olmak. Rastgele bir icra evrakı bulunmamak. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği projelerinde “Sürü İdare Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği” dokümanına, Arıcılık projelerinde ise “Arıcılık” evrakına (sertifikasına) son müracaat tarihi itibariyle sahip olmak (MEB yahut Üniversite onaylı olmalıdır).”

Başvurular 9 Haziran 23.59’a kadar yapılabilecek

Engelli hibe dayanağı müracaatları, 9 Haziran 2023 tarihi saat 23.59’a kadar e-Devlet üzerinden çevrimiçi (on-line) olarak yapılacak. Vilayet Müdürlüğü tarafından yapılacak denetimlerde bilgi ve doküman eksikliği olan projeler sistem üzerinden iade edilecek. İade edilen projeler eksik bilgi ve dokümanların tamamlanması kuralıyla sistem üzerinden 3 Temmuz 2023 tarihine kadar tekrar gönderilebilecek. Bu tarihten sonra eksikliklerin hiçbir biçimde tamamlanması mümkün olmayacak. Vilayet Müdürlüğü yahut hizmet merkezlerine elden yahut posta yolu ile yapılacak proje müracaatları kabul edilmeyecek.

Eski mahkumlara yönelik hibe dayanağı için eski mahkumların projelerini Adalet Bakanlığı’nın ilgili üniteleri (denetimli hürlük müdürlükleri, müdafaa konseyleri gibi) aracılığı ile “Proje Müracaat Rehberi”nde belirtilen metot ve asıllar çerçevesinde hazırlamaları ve tekrar ilgili üniteler aracılığı ile Samsun Çalışma ve İş Kurumu Vilayet Müdürlüğüne iletmeleri gerekli. Eski mahkumun direkt kendisinin yapacağı müracaatlar dikkate alınmayacak ve proje sahibine iade edilecek.

Desteklerden yararlanmak isteyenler, İŞKUR’un internet adresinden yahut irtibat numaralarından ayrıntılı bilgi alabilecekler. – SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin