Samsun’da çiftçiler çeltik ekimine başladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜRKİYE’nin en çok çeltik üretimi yapılan ikinci kenti olan Samsun’da çiftçiler çeltik ekimine başladı. Geçen yıl 142 bin 69 ton üretim yapılan Samsun’un Türkiye’nin yüzde 20’sini karşıladığını söz eden Tarım ve Orman Vilayet Müdürü İbrahim Sağlam, “Bu yıl da beklenen verimliliği elde etmek istiyoruz? dedi.

Türkiye’de Edirne’den sonra en çok çeltik üretimi yapılan Samsun’da, çiftçiler çeltik ekimine başladı. Geçtiğimiz yıl 188 bin 357 dekar alanda 142 bin 69 ton çeltik üretimiyle ikinci sırada yer alarak Türkiye’nin yüzde 20’lik üretimini karşılayan Samsun’un Bafra ilçesinde çiftçiler, üretim yapmak için toprakla buluştu. Çeltik üretiminde çiftçilere verilen dayanaktan de bahseden Tarım ve Orman Vilayet Müdürü İbrahim Sağlam, “2022 yılı üretimimize baktığımızda 188 bin dekar alanda 142 bin 69 ton çeltik üretimimiz gerçekleşmişti. Ülke üretimimizin yaklaşık yüzde 20’lik kısmı Samsun’da yapılmakta. Münasebetiyle 2023 yılı içerisinde ‘Tarım Topraklarının Kullandırılması’ projesi kapsamında bakanlığımız tohum dayanağına devam etmekte. Bu yıl da beklenen verimliliği elde etmek istiyoruz. Çeltikte mazot takviyesi olarak çiftçilerimize dekarına 250 lira olacak formda dayanak veriyoruz. Bu da yaklaşık 13 litre yapıyor ve çiftçimizin mazotunu karşılamış oluyoruz. Tekrar gübre dayanağına baktığımız da dekara 21 lira takviye veriyoruz. Sertifikalı tohum kullanım dayanağı kapsamında da dekarına 50 lira dayanak veriyoruz. Fark ödemesi dayanağı olarak 2022 yılı içerisinde 7 milyon 500 bin lira ve sertifikalı tohum kullanım dayanağı olarak çiftçilerimize yaklaşık 1,5 milyon lira üzere bir dayanak sağladık. Bunun yanında toplam mazot ve gübre olmak üzere Samsunlu çiftçilerimize 50 milyon liralık bir takviye sağlandı” dedi.

‘DAMLA SULAMA İLE TARIM’

Dünya genelinde ki kuraklık ve oluşabilecek rastgele bir su sorunu karşısında ‘Damla Sulama’ ile tarıma yeni alternatifler kazandırdıklarını belirten Sağlam, şunları söyledi: “Ülke üretimi ve dünyada çeltikte bir daralma kelam konusu. Bunun da esas nedenlerinden birisi su ıstırabının gün geçtikçe bir sorun haline dönüşmesinden kaynaklanıyor. Su sorunu olarak baktığımızda ‘Damla Sulama’ olarak çiftçimize dayanaklarımıza devam ettik. Burada biz ileride yaşayabileceğimiz su kahırlarına karşı alternatif bir sulama ve üretim çalışmasının olabileceğini gösterdik. Ülke iktisadına katkısına baktığımız da çeltikte kıymetli bir yere sahibimiz.”

‘1 DÖNÜME 800 KİLOGRAM MAHSUL’

Yaklaşık 48 yıldır çeltik dikimi ile uğraştığını belirten İsmet Dursun (63), “1975’ten beri çeltik üretimi ile uğraşıyorum. Bu sene hava koşullarından ötürü ekim sürecimiz biraz gecikti. Olağanda her sene mayıs sonuna kadar ekilmeyen yer kalmıyordu. Ancak bu sene yağışlardan ötürü biraz gecikti. Çeltik su da yetişen bir mahsul. 120 ila 150 gün olana kadar çeltiğe hiç ellememeniz gerekir. 150 günün sonunda biçilen bir mahsul. Lakin ilacını ve gübresini hakikat vakitte gerçek halde uygularsanız hoş bir mahsul elde edersiniz. 1 dönümünde ise ortalama 800 kilogram mahsul elde edilir” dedi. (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Aktüel

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin