Lider Demir’den idari yargıya: “Esasa giremezsiniz, ne yapacağımızı söyleyemezsiniz”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SASKİ Genel Heyeti’nde konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Lideri Mustafa Demir, idari yargının verdiği kararı eleştirerek, “İdari yargı temele giriyor, temele giremezsiniz, ne yapacağımızı söyleyemezsiniz” dedi.

Samsun 2. Yönetim Mahkemesi’nin verdiği ‘su artırımı iptali’ kararı, SASKİ’nin 2023 yılı 1. Olağan Genel Konseyi’nde gündeme geldi. Mahkeme kararı oybirliği ile kabul edilirken, tıpkı hususun farklı fıkrasında su tarifesine artırım teklifi ise oy çokluğu ile karara bağlandı. Kabul edilen artırımlı tarifeye nazaran hanelerde kullanılan suyun metreküpü 11,30 TL’den 13,5 TL’ye yükseltildi.

“Esasa giremezsiniz, ne yapacağımızı söyleyemezsiniz”

Olağan genel şurada aldıkları karar ile mahkeme kararının fonksiyonsuz kaldığını söz eden Samsun Büyükşehir Belediye Lideri Mustafa Demir, “Mahkemenin SASKİ Genel Heyeti yerine geçmesi enteresan bir durum. CHP kümesi da diyor. Alınan meclis kararıyla mahkeme kararı etkisiz hale geliyor. Biz bu kararı mahkeme kararını etkisiz hale getirmek için almıyoruz. SASKİ’yi yönetmek, yönetim etmek, insanlarımıza kaliteli hizmet etmek için bu kararı alıyoruz. Bu aldığımız karar da yargıya masraf iptal olursa tekrar gündemimize gelir. İdari yargılar temele giriyor. Temele giremezsiniz. Bariz bir İmar Kanunu kararını ihlal etmişsek, varsa bir tespitiniz bunu ortaya koyarsınız, yürütme durdurma kararı verirsiniz. Ne yapacağımızı söyleyemezsiniz. O vakit belediye yerine yargı geçiyor. Bu hukuksal değil, yanlışsız değil. Türkiye bu bahisten geçmişte çok çekti. Aldığımız yeni karar ile mahkeme kararı fonksiyonsuz hale geliyor. Doğal sonucu bu. Mahkeme bizim yetkimiz olan bir mevzuda karar veriyor. Biz de mecliste yine bunu düzeltiyoruz. Mahkeme uzmanları bunları belirlerken kesin hesaplardan anlayan, suyla kanalizasyondan anlayan şahısları getirse de hakimin önüne koysa, eksper ‘bu bütçe ile bu yatırımı Türkiye’de yapan öbür kurum yok’ dese ancak demiyorlar. O denli bilirkişiyi de atamıyorlar. Sorun bu” dedi.

“Suyun fiyatlarını aşağıya çekeceğiz”

Yapacakları altyapı hizmetlerinden bahseden Lider Mustafa Demir, “Biz elektrik noktasında üretip, suyun fiyatlarını aşağıya çekeceğiz. Bütün altyapıyı da yenileyeceğiz. Bitince de en uygun, pak ve kaliteli suyu Samsun halkı içecek. Böylelikle fiyatları aşağıya çekmek de mümkün olacak. İsale sınırında demir borunun 1 metresi 10 bin TL. Alaçam-Bafra 43 kilometre. Bu hizmetler nasıl yapılıyor? Muhalefet üyelerinin de bunları anlaması lazım. Bizden evvelki devirde 5 aylık süreçte suya yüzde 15 indirim yapılmıştı. Biz indirimi geri aldık, artırım yapmadık. Şu an uygulanan da ek fark. Buna artırım diyebilirsiniz. Bunu da maliyetleri karşılamak için yaptık. Karar alırken kusur yapamayız. Karar alırken, ‘bunun siyasi bedeli olur mu olmaz mı’ diye düşünerek karar alamayız. Siyasi bedel, bu kentin ödediği ekonomik bedeldir. Maliyetlere bir bakılması gerekiyor” diye konuştu.

“Atakum’un altyapı krokisini Atakum Belediye binasının kapısına asacağız, vatandaş yanlışsız bilgilensin”

Atakum Belediyesi’nin ilçede yaşanan su birikintilerinden Samsun Büyükşehir Belediyesi’ni sorumlu tutmasını da eleştiren Lider Demir, SASKİ Genel Müdürü Bahattin Yanık’a talimat vererek, gerçeği kamuoyuna yansıtmasını istedi. Demir, “Dün akşam Atakum’da birtakım bölgelerde su birikintileri oldu. Atakum Belediyesi de toplumsal medyadan bir açıklama yayınladı. ‘Büyükşehir Belediyesinin sebep olduğu’ üzere bir şey yazmışlar. SASKİ Genel Müdürü Bahattin Yanık, çabucak gidip, ilçe belediyesinin yollarındaki altyapı durumunu çıkartıp, Atakum Belediyesi’nin kapısına asın. Bizim de o yollarla ilgili yaptığımız çalışmaları fotoğraflarıyla birlikte belgeleyin. Hakikat bilgiyi asın, vatandaşlar da gitsinler baksınlar. Tüm Samsun çalışmalarımızın farkında. Hiçbir şey yapmadınız da bu türlü de yapmayın. Yaptığı bir şey söylesin. Yok. Öbür kentte bu türlü işler yok lakin burada maalesef var” sözlerini kullandı. – SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin