Bakan Muş: “Togg’dan Samsun’da bir babayiğitlik göstermesini istiyoruz”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samsun İli Yatırım ve İhracat Zirvesi”nde konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Bizler Togg’dan Samsun‘da da bir babayiğitlik göstermesini istiyoruz. Burası kurtuluş meşalesinin yakıldığı kenttir. Bu Togg’un yarın bir gün otobüsü, kamyonu, A segmenti olacaktır. Bunlardan birisini ya da modüllerinden bir kısmını Samsun‘da biz üretmek istiyoruz” dedi.

Samsun‘da Ticaret Bakanlığı tarafından, Karadeniz Bölgesi’nin sahip olduğu ekonomik potansiyeli ortaya çıkarmak, dalların katma kıymetli dönüşümünü sağlamak, üretim ve ihracatı artırmak emeliyle ‘ Samsun Yatırım ve İhracat Zirvesi’ düzenlendi. İş dünyasının öncü isimlerini Samsun‘da buluşturan doruğa Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Samsun Valisi Zülkif Dağlı, AK Parti Samsun Milletvekilleri Çiğdem Karaaslan, Fuat Köktaş ve Yusuf Ziya Yılmaz, Büyükşehir Belediye Lideri Mustafa Demir, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Lideri Mustafa Gültepe, Dış Ekonomik Alakalar Şurası Lideri Nail Olpak, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) İdare Şurası Lideri Salih Zeki Murzioğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile iş insanları katıldı.

“Bizler TOGG’dan Samsun’da da bir babayiğitlik göstermesinin istiyoruz”

Zirvede konuşma yapan Bakan Muş, “Samsun’a bu tepeden sonra kıymetli yatırımcıların geleceğine eminim. Organize sanayi bölgeleri var. Onların büyüklüklerini önemli bir ölçeğe ulaştıracağız. Ölçek olarak burada büyük sanayi bölgeleri oluşacaktır. Türkiye’nin yıldız markaları var. Hepsi yıldızdır lakin son devirde parlayan değerli markaları vardır. Bunların bir tanesi de Togg’dur. Natürel, sizler Rıfat Bey’i Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Lideri olarak tanıyorsunuz. Onun öbür bir şapkası daha vardır. O da Togg İdare Konseyi Başkanlığı’dır. Bu işin babayiğitlerinden bir tanesi de kendisidir. Münasebetiyle babayiğitliklerini Bursa Gemlik’te gösterdiler. Şu anda Samsun’dalar. Bizler Togg’dan Samsun’da da bir babayiğitlik göstermesinin istiyoruz. Burası kurtuluş meşalesinin yakıldığı kenttir. Bu Togg’un yarın bir gün otobüsü, kamyonu, A segmenti olacaktır. Bunlardan birisini ya da modüllerinden bir kısmını Samsun’da biz üretmek istiyoruz. Bu kent bunun karşılığını, tedarikini sağlayabilecek bir kenttir. Dünyanın yollarını dolaşacak olan Togg’da kesinlikle Samsun’dan da bir modül ve bütün olarak olmasını istiyoruz” tabirlerini kullandı.

“Yüksek katma kıymetli mal ve ihracat çalışmalarına sürat kesmeden devam ediyoruz”

Bakan Muş, Türkiye’nin global ticaretten aldığı hissesi yükseltmek için çalışmalara devam ettiklerini belirterek, “Pandemi ile başlayan tedarik meseleleri, yanı başımızda başlayan Ukrayna-Rusya savaşı ile derinleşen hammadde ve güç krizleri global ekonomiyi bir belirsizliğe sürüklemiştir. Tüm bu olumsuz gelişmelere karşın 2022 yılında ihracatımız bir evvelki yıla nazaran yüzde 5,6 artarak 254 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Üretim, yatırım ve ihracata dayalı büyüme modelini önemseyen ülkemiz global ticarettekini hissesini yükseltmek yüksek katma kıymetli mal ve ihracatını çalışmalarına sürat kesmeden devam etmektedir” halinde konuştu.

“Bakan olarak sizin burada olmanız da Togg için büyük bir avantaj”

TOBB Lideri M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise Bakan Muş’un Togg’un farklı segmentini yahut kesimini Samsun’da üretmek istedikleri talebine, “Bakan olarak sizin burada olmanız da Togg için büyük bir avantajdır. ‘Yatırım için yerimiz var’ diyorsunuz. İnşallah daima birlikte bunu konuşalım. Samsun’a iyi bir işimiz olur inşallah” dedi.

Samsun Yatırım ve İhracat Doruğu ile yanlışsız ve hoş bir adım daha atıldığını söz eden M. Rifat Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

“Son 12 aylık ihracatımız ise 251,7 milyar dolar oldu”

TİM Lideri Mustafa Gültepe, “Dünyanın çabucak her ülkesine ihracat yapan bir ülke var. Geçen yılı 254 milyar dolar ile rekor bir ihracat ile kapattık. 4 ayı geride bıraktık. Bu periyotta 80.9 milyar dolar ihracata imza attık. Son 12 aylık ihracatımız ise 251,7 milyar dolar oldu. Ben bilhassa yılın ikinci yarısından çok daha umutluyum. Türkiye’yi ihracata birinci 10 ülke yapma vizyonundan ödün vermeden çalışmaya devam edeceğiz. Bu gayeye yürürken Samsun’daki ihracatçılarımızdan beklentilerimiz büyüktür. Samsun’un büyük bir potansiyeli olduğunu biliyoruz. Samsun geçen yılı 171 ülkeye 1.3 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştirdi” kelamlarına yer verdi.

“Türkiye öteki taraftan da başta Asya ve Latin ülkeleri olmak üzere yeni maksat pazarlarını radarına daha fazla almış durumdadır”

Samsun Yatırım Zirve’sinde DEİK Lideri Nail Olpak, “Rusya-Ukrayna savaşı ile bir arada besin ve gücün hayatımızdaki değerini daha fazla görmeye başladık. Güç demişken Avrupa Birliği etraflarında bile kapı dışı ettiğimiz kömürün bile tekrar hayatımıza girdiği, nükleerin bile yeşil güç olarak tekrar tanımlandığı ironi bir süreci tekrar yaşıyoruz. Böylesine global değişen bir ortamda değişen güç istikrarlarının merkezinde hem doğu hem de batı ile olan bağlarını sürdüren Türkiye başka taraftan da başta Asya ve Latin ülkeleri olmak üzere yeni maksat pazarlarını radarına daha fazla almış durumdadır” değerlendirmesinde bulundu.

“Havza OSB’yi 20 bin dönüme çıkarmanın hazırlığı yapıyoruz”

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, “Göreve birinci geldiğimiz andan itibaren misyonumuz istihdam, endüstrileşme ve organize sanayi bölgelerinin mottosuyla başladık. Ben o denli zannediyorum ki çabucak makam odasının yanında OSB koordinatörlüğü isimli bir ünite oluşturan nadir vilayetlerimizden biri olduğumuzu düşünüyorum. Her hafta pazartesi günü organize sanayi bölgelerindeki gelişmeler buradaki ünite tarafından rapor formunda tarafıma gelir. Her ayın birinci salı günü hangi organize sanayi bölgemizde hangi sanayi tesisimizin yatırımı ne durumdadır. Bunların takibini yapıyoruz. Sanayicimizin önünü açmaya çalışıyoruz. Havza bilhassa bizim için çok kıymetlidir. Havza şuanda bin 500 dönümlük bir OSB’dir. Biz burayı birinci etapta 5 bin 500 dönüme gerisinde 20 bin dönüme çıkarmanın hazırlığını yapıyoruz” diye konuştu.

“Samsun’da çok kıymetli bir potansiyel var”

Samsun Büyükşehir Belediye Lideri Mustafa Demir, “Devam eden 9 organize sanayi bölgemizi birinci etapta 2 katına, ikinci etapta ise 3 katına kısa bir vakit içerisinde inşallah çıkacaktır. Ziraî üretim, sanayi üretim, turizm, eğitim, metal sanayi aklınıza hangi bölüm geliyor ise Samsun’da çok değerli bir potansiyel vardır. Hangi alanda emek verirseniz öbür alanı destekleyen ülkenin geleceğine dayanak veren çalışma alanı olarak kıymetlendirebiliriz. 4 yılı geride bıraktık. Bizler bir proje lansmanı sunduk. Yatay kalkınma ve alt yapı noktasında 5 yıllık projeksiyonumuzu 2023 yılında tamamını tamamlıyoruz. 1milyon 400 bin nüfusun yaşadığı bu kentte bütün kırsal altyapısını, yol ve içme suyunu 2023’te tamamlıyoruz. Geçmişten gelen 80’li 90’lı yıllardaki çarpık yapılaşma, kentsel dönüşüme bugün bizi götüren kararları aldıran o kaçak ve ruhsatsız yapılaşmanın beraberinde getirdiği trafik ve otopark sorunlarını çözerek bu kenti geleceğe hazırlıyoruz” açıklamasında bulundu.

“Bölgenin potansiyelinin harekete geçmesine toplantının domino tesiri oluşturacağına inanıyorum”

Samsun TSO İdare Şurası Lideri Salih Zeki Murzioğlu ise şunları söyledi:

“Samsun dünya ticaretin hacmi her geçen büyüyen lojistik bölümü manasında gelecek vaat eden bir kenttir ve bir lojistik merkez olma mefkuresine erişmesi hiç de uzak değildir. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu bölümün gelişmesi ismine büyük emekler verdik ve bugün kentimize 670 bin metrekare alan içerisine pozisyonlandırılmış olan Samsun Lojistik Merkezi’ni kazandırdık. Pahalı panelistleri ve olası yatırımcılarımız program akışında sektörel görüşlerini sunacaklardır. Ben bu tepenin Samsun’un yatırım ve ihracatı için en kısa vadede değerli kazanımlar sağlayacağına inanıyorum. Bu kente yapılan her yatırımın bölgenin potansiyelinin harekete geçmesine bunun da domino tesiriyle ülkemiz kalkınmasına katma paha sağlayacağına inanıyorum.”

Konuşmaların akabinde toplu fotoğraf çekildi. – SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin