Lider Demirtaş: “Ladik merkezli beklenen bir zelzelede İlkadım’da çok az bina ayakta kalır”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samsun‘un İlkadım İlçe Belediye Lideri Necattin Demirtaş, Kuzey Anadolu Fay Sınırı üzerinde bulunan Ladik- Havza merkezli mümkün bir zelzelede İlkadım ilçesinde çok az sayıda binanın ayakta kalabileceğine dikkat çekti.

3 gündem unsurundan oluşan İlkadım Belediye Meclisi Mart Ayı Olağan Toplantısı, Lider Necattin Demirtaş başkanlığında yapıldı. Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan gündem toplantısında unsurlar görüşülmeden evvel zelzelede hayatını kaybedenlerin anısına 1 dakikalık hürmet duruşunda bulunuldu. Lider Necattin Demirtaş, meclis toplantısında zelzele ve zelzelenin İlkadım ilçesine oluşturabileceği yıkım hakkında da açıklamalarda bulundu.

“7,7 ile 7,8 büyüklüğündeki bir sarsıntının İlkadım ilçesinde gerçek dürüst bina bırakacağı kanaatinde değilim”

Samsun yakınlarındaki bir sarsıntının 333 bin nüfuslu İlkadım’da büyük bir yıkıma yol açabileceğini tabir eden Lider Necattin Demirtaş, “İnşallah bu türlü büyük felaketleri bir daha yaşamayız. Ben de 1999 sarsıntısında enkazdan çıkan birisiyim. Mahşer günü bir durum oluyor. Kimse kimseye sahip çıkamayacak bir hal alıyor. Ülkemiz bir sarsıntı bölgesi. Bu mevzuda yapabileceğimiz bir şey varsa yapmak istiyoruz. Bir teknik grup oluşturarak kendi ilçemizde yapılacak yapılarda ön hazırlık yapmak istiyoruz. Şu anda sarsıntı uzmanları Kuzey Anadolu Fay Çizgisi’ni işaret ediyor. Ladik-Havza merkezli 7,7 ile 7,8 büyüklüğündeki bir sarsıntının İlkadım ilçesinde yanlışsız dürüst bina bırakacağı kanaatinde değilim. Eski yapıların çok olması nedeniyle bunu diyorum. Binalarla ilgili kentsel dönüşüm diyoruz lakin uygulamada çok pratik olmuyor. Hükümet bununla ilgili yeni kararlar alacaktır diye düşünüyorum. En azından alacağımız kararla yeni yapılacak binalarda tedbir alabiliyorsak alalım mantığıyla bir düzenlemeye gideceğiz” dedi.

“Eskiden ayakkabı ile inşaat terazisi yapılıyordu”

Eski vakitlerde kimi kenar mahalle ilçelerde bilimden uzak binaların yapıldığına şahit olduğunu aktaran Necattin Demirtaş, “İlkadım’da kendi doğduğum mahalleden örnek verecek olursam, Hastanebaşı’nda çocukken hatırlıyorum. Ayakkabılar ile inşaat terazisi yapıyorlardı. Eş olan ayakkabıları karşılıklı koyarak inşaat yapılıyordu. Bunların çürük çıkacağı zati aşikâr. Yapacağımız araştırmaların akabinde bina çürük çıkarsa ne yapacağız? İşin o tarafı da düşündürücü. Kentsel dönüşümle ilgili bu bölgede bakanlığın bir çalışması var. İnsanlarımızı ikna ederek, ‘kardeşim burası sizin mezarınız olacak’ diyerek çürük binalardaki vatandaşları bakanlığın kentsel dönüşüm sistemine ikna etmemiz gerekecek. Anadolu ve Zeytinlik Mahallelerinde imzalayanlar var lakin imzalamayanların sayısı epey çok. Bir takım kurarak en azından başvuran vatandaşların binalarını inceleyeceğiz” diye konuştu.

“İlkadım ilçesinin 3’te 2’sini yıkmak zorunda kalma durumuyla karşı karşıyayız”

Yapılacak araştırmalardan sonra İlkadım’daki binaların 3’te 2’sini yıkmak zorunda kalacaklarının da altını çize Lider Demirtaş, “Kuracağımız takımla yapı kontrollerine başlamak istiyoruz. Sonuç prestijiyle bina çürük çıkıyorsa bir halde yıkma teşebbüsünde bulunmamız lazım. Vatandaşların binalar içerisinde ölmesini istemiyoruz. Bizim durumumuz vahim. Herhalde İlkadım ilçesinin 3’te 2’sini yıkmak zorunda kalma durumuyla karşı karşıyayız. Bunun altından nasıl kalkılacak sorunu de kıymetli. En azından bu yolda efor göstermek için takımımızı kuracağız. Yapı denetimlerinin de özel firmalar tarafından çok fahiş fiyatlara yapıldığını duyuyoruz. En azından kuracağımız grupla vatandaşların talepleri doğrultusunda makul fiyatlara denetim yaparız diye düşünüyoruz. Tüm ilçeyi biz yapabiliriz diyemiyoruz lakin talep doğrultusunda karşılamaya çalışacağız” halinde konuştu.

Mecliste gündeme alınan 3 unsur, daha kapsamlı görüşülmek üzere ilgili kurullara havale edildi. – SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Siyaset

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin