1 liraya aldığı atık şişeleri sanat yapıtına dönüştürüp Avrupa’ya 1040 liraya satıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

36 yıldır ikramlık eşya imal edip satan Temel Samangül, son yıllarda farklı bir alana yöneldi. Pirince isim yazmanın yanı sıra birçok ikramlık eşya da üreten Samangül, atık şişeleri iktisada kazandırmak için sanat yapıtına dönüştürme kararı aldı. Atık içki, sirke, gazoz üzere cam şişeleri toplatan Samangül, bu yapıtlara ören yerlerinin figürlerini yerleştirerek, şişe rölyef haline getirerek satışa sundu. Yerli ve yabancı turistlerin epey ilgisini çeken şişe rölyefler iç piyasada 50 TL’den, Avrupa’da ise 50 eurodan alıcı buluyor.

“ŞİŞELER AVRUPA’DA 50 EURODAN SATILIYOR”

“ESKİDEN BİN ADET GELEN SİPARİŞ 10 BİN ADEDE ÇIKTI”

Şişe rölyef yapan atölyelerin kapanması ile siparişlerin arttığını lakin üretim kapasitelerinin az olması nedeniyle siparişlerin birçoğunu reddetmek zorunda kaldığını lisana getiren Samangül, “Şişelere Asos, Efes, Sümela, Samsun’daki ören yerleri üzere birçok rölyef çalışıyoruz. Artık eskisi kadar şişeleri sanat yapıtına dönüştüren üretici kalmadı. Piyasanın hareketli olmasına karşın birçok atölye kapandı. Sayımız çok az kaldı. Birçok siparişi iptal etmek zorunda kalıyorum. Evvelden ayda bin adet sipariş geliyordu, artık 10 bin adet sipariş geliyor. O kadar üretim yapacak durumda değiliz. Üreticiler bizim bölümde düzgün para kazanıyor. Çin üretimleri bizim satışımızı etkiledi. Onlar kendi kültürünün ikramlık eserleri gönderdiği için pek istek görmüyor. Yerli ve yabancı turistler Türkiye’ye ilişkin ikramlık eşya alıyorlar” diye konuştu.

“HAFTADA 300 ŞİŞEYİ SANAT YAPITINA DÖNÜŞTÜRÜYORUZ”

Yüklü bir sipariş aldıklarında haftada 300 şişeyi iktisada kazandırabildiklerini vurgulayan Temel Samangül, “Bir atık şişenin sanat yapıtına dönüşme süreci biraz meşakkatli. Paklık sürecinin akabinde kazıma, yıkama sürecinin akabinde kaplama yapıyoruz. Kaplamanın akabinde üzerine ören yerinin rölyefini geçiriyoruz. Pişirme tekniğinin akabinde son olarak boyuyoruz. Kullandığımız boyalarda da vernik üzere kimyasal boyalar değil, su bazlı boyalar kullanıyoruz. Şişenin gelmesi ve atölyeden çıkması olarak hesaplarsak haftada 300 şişeyi sanat yapıtına dönüştürebiliyoruz” biçiminde konuştu.

“EN BÜYÜK PROBLEMİMİZ ŞİŞE BULMAK”

Şişe bulmakta ıstırap yaşamaya başladıklarını da belirten Temel Samangül, “Şu anda yaşadığımız en büyük düşünce atık şişe bulmada yaşanıyor. Evvelden alkol şişelerin içindeki ucuzdu ve çokça şişe bulabiliyorduk. Şişe satışı azaldığı için bulmakta da zorluk çekiyoruz. Zarurî haller dışında her vakit şişelerin atık gereç olmasına dikkat ediyoruz. Kullanılmış, anısı olan şişenin üzerine çalışmak bana daha çok zevk veriyor” tabirlerini kullandı. Türkiye’de 50 TL, Avrupa’da 50 euroya satılan rölyef şişeler yerli ve yabancı turistlerin epey dikkatini çekiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin