“Hukuk Sokağı” ile öğrenciler haklarını daha âlâ öğrenecek

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samsun‘un Tekkeköy ilçesindeki Şehit Tayfun Özköse Ortaokulu’nda öğrencilerin hak ve sorumluluklarını bilmelerine katkı sağlamak gayesiyle “Hukuk Sokağı” oluşturuldu.

İl Ulusal Eğitim Müdürlüğü ile Samsun Barosu ortasında imzalanan “Çocuk Hakları ve Sıkıntılarına Ait Ortak Çalışmaları İçeren İşbirliği Protokolü” kapsamında Tekkeköy Şehit Tayfun Özköse Ortaokulu’nda “Hukuk Sokağı” oluşturulmasına karar verildi.

Bu kapsamda okul binasının bir koridorunun duvarına mahkeme salonu konsepti çizildi, çocukların hak ve sorumluluklarını anlatan kanun hususları yazıldı. Okul kütüphanesinde de hukuk kitaplarının bulunduğu kısım oluşturuldu.

Proje ile çocuklara toplumsal hizmet, toplumsal yardım, kültürel aktiviteler ve eğitim sürecine yönelik destekleyici tüzel dayanak ve rehberlik hizmeti verilmesi, bu hususların öğrencilere aşılanması amaçlanıyor.

İl Ulusal Eğitim Müdürü Murat Ağar, AA muhabirine, proje ile çocuklara eşitlik, adalet üzere kavramların öğretilmesi ve bunların içselleştirilmesinin hedeflendiği söyledi.

Hukuki kavramların somutlaştırılabilmesi için okullarda “Hukuk Sokağı” üzere alanlar oluşturmaya başladıklarını belirten Ağar, “Avukatlarımız, öğretmenlerimiz bu sokağı tasarladı. Avukatlar sokakta geçmesi gereken kavramları öncesinden araştırdı ve buraya yerleştirdi. Çocuklarımız bu sokağa girdiklerinde haklarını, çocuk hukuku noktasında ödevlerini ve sorumluluklarını öğrenmiş oluyor. Çocuklarımız küçük yaşlardan itibaren bu kavramları hayatlarında anlamlandırmış oluyor.” dedi.

Proje ile çocukların hak ve sorumluluklarını daha yeterli öğreneceklerini vurgulayan Ağar, “Baromuzdan avukatlar ve okulumuzdaki öğretmenlerle çocuklarımıza bu kapsamda seminerler, konferanslar verilecek. Okul kütüphanesi ve kitaplığını buna ait kitaplarla zenginleştireceğiz. İnşallah çocuklarımız daha saygılı, haklarını bilen bireyler olarak yetişecek.” tabirini kullandı.

Çocukların haklarının şuurunda olmaları ve aktif kullanmalarını sağlamayı hedeflediklerine işaret eden Yıldıran, “Aynı vakitte öğretmenlerimizin de çocukların karşılaştığı aksilikleri, isimli hadiseleri bildirimlerinin sağlanması, onların da bu süreçte nasıl hareket edecekleri konusunda bilinçlenmeleri amaçlandı. Öğretmenlerimize bu manada sorumluluk düşüyor. Biz eğitimlerle, toplumsal faaliyetlerle protokoldeki hedefimizi gerçekleştirmek için çalışacağız.” diye konuştu.

İl Ulusal Eğitim Müdürlüğünde hukuk ünitesi yetkilisi avukat Seda Üstüntuğ ise 2 yıl evvel, “Hukukla Ulusal Eğitim ortasında köprü kurabilir miyiz?” fikrinden yola çıkarak “Hukuk Sokağı” projesinin ortaya çıktığını lisana getirerek, “Öğrencilerimizin gelişim düzeylerine uygun ve farkındalıklarını artıracak formda bir sokak planladık, çizim ve boyamalarını gerçekleştirdik. Bu süreçte öğrencilerin hak ve sorumluluklarını bildiğini, farkında olduğunu lakin yalnızca taraf gösterilmeye muhtaçlık duyduklarını gözlemledik.” diye konuştu.

Kaynak: AA / Veysel Altun – Aktüel

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin