Üreticiye yağlık ayçiçeği tohumluğu takviyesi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Tarım Yerlerinin Kullanımının Aktifleştirilmesi Projesi” çerçevesinde Samsun‘da uygulanan “Ayçiçeği Tarımında Sürdürülebilirlik Projesi”nde üreticilere 500 paket yağlık ayçiçeği tohumluğu dağıtıldı.

“Ayçiçeği Üretiminde Sürdürülebilirlik Projesi” tohumluk teslim merasimi Havza ilçesinde gerçekleştirildi. Havza Belediye Lideri Sebahattin Özdemir’in de hazır bulunduğu merasimde konuşan Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Ayçiçeği (Helianthus annuus L.), günümüzün en kıymetli yağ bitkilerindendir. Ayçiçeği yağı yemeklik kalitesi istikametinden tercih edilen bitkisel yağlar ortasında birinci sırayı almaktadır. Ülkemizde kişi başına yaklaşık 18 kg civarında bitkisel sıvı yağ tüketimi mevcuttur. Üreticilerimizin kendi tarlasının uzmanı olmasını istediğimiz TAKEP projelerinde kıymet verdiğimiz bahisler; tohumlukların tekniğine uygun olarak hazırlanmış tohum yatağına bırakılması ve bitki besleme yani gübrelemenin kesinlikle toprak tahliline nazaran yapılmasıdır. İklim kaideleri fark ettiğiniz üzere değişkenlik göstermekte olup toprak sıcaklığı 8-10 derece olmadan ekim yapılmamalıdır. Bilhassa kurağa sağlam standart ve yüksek verimli çeşitlerle tesis edilen üretim alanlarında, kullanılan çeşitlerle ilgili bilgi üreticiler tarafından kesinlikle bilinmesi gerekmektedir.

TUİK 2022 yılı datalarına nazaran ayçiçeğinde ülkemizde 9 milyon dekar alanda 2,35 milyon ton üretim bulunmaktadır. Ayçiçeği üretiminde birinci sırayı Tekirdağ ili almakta iken ilimiz 213 bin 730 dekar alan ve 55 bin 695 ton üretimle ülke genelinde 11. sırada yer almaktadır. Ortalama randıman ise dekara 261 kg’dır” dedi.

Müdür Sağlam, konuşmasına şöyle devam etti:

“2022 yılı destekleme ünite fiyatları mazot takviyesi 88 TL, gübre dayanağı 21 TL ve havza bazlı fark takviyesi 70 kr/kg olarak bakanlığımız tarafından belirlenmiştir. 2022 yılında Samsun’da 6 bin 820 çiftçimize 187 bin 111 dekar alanda 47 bin 619 ton üretim için 32 milyon 921 bin 137 TL ödeme yapılacaktır. Havza ilçesinde 2 bin 317 üreticiye 73 bin 849 dekar alan da üretilen 18 bin 932 ton ayçiçeği için 13 milyon 251 bin 349 TL ödeme yapılacaktır.”

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Yerlerinin Kullanımının Aktifleştirilmesi Projesi kapsamında Samsun’da uygulanan Ayçiçeği Tarımında Sürdürülebilirlik Projesi’nde 500 paket yağlık ayçiçeği tohumluğu teslim merasimini gerçekleştirdiklerini anlatan Sağlam, “Böylece yağlık ayçiçeği üretimi yapan üreticilerimizi desteklemeyi, ilimiz ve ülkemiz yağlık ayçiçeği üretimini artırmayı, tarım yerlerimizin daha aktif kullanımını sağlamayı, yağlık ayçiçeği üretimini üretim dönemi boyunca takip ve dayanakla üreticilerimizin randıman ve kalite artışını sağlayarak gelirlerini artırmayı hedefliyoruz. Bu proje kapsamında vilayet müdürlüğü olarak 6 ilçede (Alaçam, Bafra, Ladik, Havza, Kavak ve Vezirköprü) 10 bin dekar alanda (mevcut üretime ilave) üretilmek üzere, üretici talebi ve ilçe tarım orman müdürlüklerinin görüşü doğrultusunda 500 paket ayçiçeği tohumluğu takviyesi sağlanacaktır. Tohumluklarda 5 farklı çeşit kullanılmıştır. Üretim dönemi boyunca vilayet ve ilçe müdürlüğü teknik gruplarımızca çağdaş üretim teknikleri, hastalık ve ziyanlı çabasında anlık bilgi paylaşımı ile üreticilerimize takviye sağlamaya devam edilecektir. Geçtiğimiz yıl bilhassa Trakya Bölgesi’nde tesirli olan çayır tırtılı öncelikli olmak üzere, üreticilerimizin üretim alanlarında daima denetimlerde bulunarak muhtemel hastalık ya da ziyanlı tespiti durumunda il/ilçe teşkilatı ile irtibata geçmeleri, böylelikle eser kaybını en aza indirmeleri dikkat edilmesi gereken mevzuların başında gelmektedir” diye konuştu. – SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin