Tarım yerlerinde taban patlatmasının değeri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, yerlerin devamlı birebir derinlikte işlenmesi sonucunda pulluk tabanı denilen sert bir katman oluştuğunu belirterek, verimliliğin arttırılması için tabakanın belli aralıklarla kırılması, kabartılması gerektiğini söyledi.

Tarım Topraklarının Kullanımının Aktifleştirilmesi Projesi kapsamında, Yerli ve Ulusal Buğday Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Projesi ile Asarcık, Kavak, Havza, Ladik ve Vezirköprü ilçelerinde 5 bin 240 dekar alanda uygulanmak üzere ekmeklik buğday tohumu üreticilere dağıtıldı. Çiftçilere altındane ve halis çeşidinde dağıtılan tohumlar toprakla buluştu.

Kavak ilçesi Tepecik Mahallesi’nde altındane buğday çeşidinin ekili olduğu Mahmut Bayram’a ilişkin 30 dekarlık alandaki yere yanmış çiftlik gübresi ve taban patlatma süreci uygulandı. Kelam konusu yerde tespitler yapan Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, üretimin kalitesinin ve rekoltesinin artması için yaptığı bilgilendirmede, “Arazilerin devamlı birebir derinlikte işlenmesi sonucunda pulluk tabanı denilen sert bir katman oluşmaktadır. Bu katman yağmur ve sulama suyunu pulluk katmanının altına geçirmez, bitki köklerinin derinlere ulaşmasını önler. Bu yüzden bu tabakanın makul aralıklarla kırılması, kabartılması gerekir. Bu gaye için de taban kazan aletler kullanılır. Bitki kökleri sert tabakayı geçemeyecekleri için üst yahut yana hakikat kıvrılarak topraktaki bitki besin hususlarından ve mevcut toprak suyundan gereğince yararlanamazlar. Tüm bunların sonucunda bitki çeşidine bağlı olarak randımanda yaklaşık yüzde 25-30 oranında düşüş olur” dedi.

Taban patlatma diye tabir edilen süreç hakkında da konuşan Müdür Sağlam, “Taban patlatma süreci uygulanan parseldeki eserlerin gelişmesinin, uygulanmayanlara nazaran daha düzgün olduğunu gözlemlemiş bulunmaktayız. Bu nedenle bilhassa geçimini çiftçilikle sağlayan ve tarlalarında her yıl pulluk kullanan üreticilerimize aşikâr vakitlerde bu uygulamayı yapmalarını tavsiye ediyoruz. Buğday tarlaları ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir öbür konu ise; ekim yaparken kullanılan tohum ölçüsüdür. Çimlenen her buğday tohumundan birden çok sapın çıkmasına kardeşlenme denir. Oluşan bu sapların kendisine ilişkin bir çift kökü vardır. Buğdayın bu özelliğinden ötürü dekara kullanılacak tohum ölçüsü 20-22 kg ortasında olmalıdır. Fazla tohum kullanımı girdi maliyetini artıracağı üzere sık ekimden ötürü buğdayın yatmasına sebep olacak ve hastalıklara karşı dayanıklılığını azaltacaktır. Buğday ekimi yapan tüm vatandaşlarımızı bu hususlara dikkat etmeleri için uyarır, bereketli bir hasat dönemi dilerim” diye konuştu. – SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin