Ersümer Ve Çakan, Büyük Divan’da

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Duruşmanın öğlenden sonraki kısmında, Gama Şirketler Kümesi Erol Üçer şahit olarak dinlenildi.

Üçer, Rusya’dan 8 milyar metreküplük ilave gaz almak için Trusgaz ile yapılan protokolü ve Trusgaz’ın kuruluş sürecini anlattı.

Duruşmada daha sonra, Ersümer’in avukatı Bülent Acar’ın tanıklığına karşı çıktığı periyodun Botaş Doğalgaz Daire Lideri, şu anda Botaş İnceleme Geliştirme Konseyi Üyesi olan Sema Abdülmecit dinlenildi.

Sema Abdülmecit, Trusgaz ile Botaş ortasındaki mutabakatın 1996 yılı Aralık ayında yapıldığını, mutabakat taslağının Rus tarafınca belirlendiğini, üzerinde görüşmeler yapıldığını söyledi.

Yüce Divan Lideri Tülay Tuğcu’nun sorusu üzerine Abdülmecit, bu çeşit muahedelerde istisnalar olduğunu lakin çoklukla karşı tarafın taslağı gönderdiğini ve üzerinde müzakereler yapıldığını anlattı.

Abdülmecit, 1 Ağustos 1997’de vazifeden alındığını, bu nedenle daha sonraki süreç hakkında bilgi sahibi olmadığını kaydetti.

Dönemin Dış Ticaret Müsteşarlığı Mutabakatlar Genel Müdürü Regent Zencirci de Türkiye ile Rusya ortasında yapılan Ekonomik ve Toplumsal Kurul toplantılarında, doğalgazın yanı sıra iki ülkede karşılıklı yürütülen müteahhitlik hizmetlerinin ele alındığını söyledi.

Rus tarafının, boru çizgisi inşaatını yapacak şirketin seçilmesine müdahil olmak istediğini anlatan Zencirci, bunun kabul edildiğini söz etti. Zencirci, bundan evvel yapılan kimi baraj, tren yolu, Ankara çevreyolu köprüleri üzere işlerin de Rus firmalara verildiğini söz etti.

Tanık anlatımlarıyla ilgili kelam alan Ersümer’in avukatı Bülent Acar, Samsun-Ankara doğalgaz boru çizgisi projesinin Botaş’ın yetki, bilgi ve sorumluluğunda yapıldığını, bakanla ilgisi olmadığını savundu. Doğalgaz alımına ait milletlerarası mutabakatın da Ersümer’in bakanlığı periyodundan evvel yapılıp sonuçlandırıldığını söyleyen Acar, ”Doğalgazda Rusya’ya bağımlılık tezinin muhatabı bakan olamaz” dedi.

Acar, Zeki Çakan’ın avukatı Birgül Feyzioğlu da, Mavi Akım muahedesinin Zeki Çakan’ın bakanlığı devrinden evvel iki ülke ortasında, Mavi Akım Mukavelesi’nin de yeni Zeki Çakan’dan evvel Botaş ile Trusgaz ortasında imzalandığını bildirdi.

Ara kararı açıklayan Tülay Tuğcu, gelecek duruşmada, periyodun Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden ile Müsteşar Yardımcısı Haldun Atıf Danışman’ın şahit olarak dinlenilmesine karar verildiğini bildirdi.

Duruşma, 30 Haziran 2006 tarihine bırakıldı.

Kaynak: AA / Yeni

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin