Bu çilek hem daha aromatik hem de daha uzun ömürlü

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SAMSUN (İHA) – Öbür bölgelerde yetişen çileklere nazaran daha aromatik ve daha uzun ömürlü olan çileğin hasadına Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde başlandı.

Sezonun birinci çileklerinin hasadına 19 Mayıs ilçesinde başlandı. Hayli verimli geçeceği düşünülen çilek dönemin birinci mahsulleri de hem çiftçinin hem de vatandaşların yüzünü güldürmeyi birinci günlerden başardı. Toprak zenginliğinin tesiri ile aroması ve ömrü, öbür bölgelerdeki çileklerden daha fazla olan 19 Mayıs ilçesinde yetiştirilen çilekleri; kafe, restoran ve pastaneler daha hale inmeden tarladan satın alarak eserlerinde kullanıyor.

“Şu anda 25-30 TL ortasında satılıyor”

Çileklerin tarladan 25-30 TL ortasında satıldığını söz eden 5 yıldır fidan ve çilek üretimi yapan çiftçi Ahmet Fatih Altay, “Bu yıl çilek verimli başladı. Kış devri kurak geçse de baharda yağışlar oldu. Rekolte, çiçeklenme ve bitki tavrı çok hoş başladı. Hasat öncesi yağmurlar biraz işimizi zorlaştırıyor. Çileğin aramasında düşüş yaşanmasına neden oluyor. Bunu da organik besleme ile aşmaya çalışıyoruz. Hava kaideleri olağan giderse rekolte beklentimiz de epeyce yüksek. 1 dönüme 5-6 bin çilek fidesi dikiyoruz. İklim düzgün giderse 1 fideden 1 kilo eser alınabiliyor. Yaz yağmuru münasebetiyle randıman biraz düşük olduğundan 1 çilekten 500 gram çilek alsak dönümde 2,5 ton çilek hasat ediyoruz. Çileğin kilosu da 25-30 TL bandında alıcı buluyor. Bu da çiftçilere çıkar sağlıyor. Çilekten para kazanmak isteyenler buna ek iş olarak bakamaz. Hobi olarak yapılan çilekten gelir edilemiyor. Beslemesi ve bakımı epey zahmetli. Ayrıyeten hastalığa da çok yatkın bir bitki. Bunların hepsini takip etmeden çilekten randıman alınamıyor” dedi.

“19 Mayıs’ta üretilen çileğin ömrü de aroması da öteki çileklerden fazla”

Toprak zenginliğinin çileklere daha fazla dayanıklılık ve aroma kattığını lisana getiren çiftçi Altay, “19 Mayıs’ın toprağının çileğe uyumlu olmadığını söyleyenler oldu lakin besleme ve araziyi yanlışsız hazırladığımızda çok hoş çilek oluyor. Sulama sorunu yaşamıyoruz. İklim şartları da uygun gidiyor. Taşova ya da Akdeniz çileği ile kıyaslarsak 19 Mayıs ve Samsun’un çileği çok daha hoş ve kaliteli oluyor. Samsun’da yetişen çileğin öteki bölgelerde yetişen çileklere nazaran aromatik bedelleri çok yüksek ve ‘yediğim çilekten tat alamıyorum’ üzere sorunlar olmuyor. Burada diktiğimiz 7 veren albion tipi çilekten randıman alıyoruz. Çileği yalnızca üretmek değil sonrasındaki nakliye ve saklama şartlarına da sağlam olması gerekiyor. Çileğimizi restoranlar, kafeler ve lokantalar alıyor. Halden çilek alan pastane ve restoranlar çileklerin 2-3 gün içinde çöp olduğunu söylüyor. 19 Mayıs’ta yetişen çilekleri tarladan alan büyük işletmeler ise 1 hafta bile duran çileklerden ziyan etmediklerini söylüyorlar. Fire vermedikleri için bizlere teşekkür ediyorlar” diye konuştu.

“10 ton çilekten 200 bin TL gelir elde etmeyi umuyoruz”

3,5 dönüm alanda 10 ton çilek üretip, 200 bin TL kazanmayı hedeflediklerinin altını çizen Altay, “Çileği pazara ulaştırmakta bir kahır yaşamıyoruz. Günümüz kurallarında da manav ve pazarda olan fiyatlar hoş fiyatlar. 40 TL’den vatandaşa ulaşıyor. Bu yıl elma bile 25 TL’den satıldı. Buna bakarak çileğin 40 TL’ye yenmesi olağan. Bir de çilek dönüm başına çok tonajlar veren eser değil. Çilek daima olarak gübre ve ilaçla büyüyor. Çileğe ilaç vurulduğunda bakiye mühleti bitene kadar çilek hasadı yapmıyoruz. Şu an hasat zamanındayız ve son ilaç vurmamızın üstünden bayağı bir vakit geçti. Bu sene 3,5 dönüm çileğimiz var. Bu sene 10 ton eser bekliyoruz. Şu an Pazar fiyatımız 20-30 TL ortasında değişiyor. 200 bin TL üzere gelir elde etmeyi bekliyoruz ama masraflar de günümüzde epeyce yüksek” formunda konuştu. – SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin