Samsun: Akaryakıt İstasyonlarında Kontroller Sıklaştırılacak

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samsun Vergi Dairesi Lideri Şuayip Sevgi, Maliye Bakanlığı tarafından akaryakıt satışlarının sağlıklı bir formda kayıt altına alınması emeliyle akaryakıt istasyonlarındaki pompalara müellif kasa takılması uygulamasının başlatıldığını, önümüzdeki günlerde Samsun’daki istasyonlarda kontrolleri sıklaştıracaklarını bildirdi.

İlk etapta akaryakıt istasyonu işletmecilerinden (LPG dahil), 2004 yılı satışları 1 trilyonu aşan istasyonlardaki pompalara bakanlık onaylı müellif kasa takılması mecburiyeti getirildiğini hatırlatan Şuayip Sevgi, “Pompalardan satış yapılırken aracın plaka numarası ve öteki kimlik bilgileri girilecek olup satış sonrası müşteriye muharrir kasa fişi verilecektir” dedi.

Akaryakıt pompalarına muharrir kasa takılıncaya kadar akaryakıt istasyonu işletmecilerinin 1 Kasım 2005 tarihinden itibaren yasal defterlerine yapacakları kayıtlarda, pompa totalizatörlerindeki sayıları değil, ödeme kaydedici aygıt fişleri, fatura ve perakende satış fişlerinde yazılı ölçü ve fiyatları temel alacakları belirtilerek, akaryakıt ve LPG satışları için her müşteriye satış meblağı kadar fiş ya da fatura düzenleme mecburiyeti getirildiğine dikkat çekildi.

İşlemlerini tamamlayan mükelleflerin 1 Mayıs 2006 tarihinden itibaren akaryakıt ve LPG satışlarını akaryakıt pompalarına bağladıkları muharrir kasalardan düzenledikleri fişlerle belgelendirmeye başladıklarına değinen Sevgi, “Ancak, Vergi Dairesi Başkanlığımız’a ulaşan şikayetlerden vatandaşlarımızdan bir kısmının aracının plakasının yazılı olduğu muharrir kasa fişinin yanı sıra mükelleflerimizden fatura istedikleri bunun da işleri ağırlaştırıp aksattığı anlaşılmıştır. Hususa ait olarak Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 58 Seri No’lu Katma Paha Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Aygıtları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla ilgili bildirimde, kelam konusu ödeme kaydedici aygıt fişlerinin sarfiyat evrakı olarak kabul edilmesi uygun görülmüştür. Buna nazaran; mükelleflerin ticari, zirai ve mesleksel faaliyetleri ile ilgili olarak satın aldıkları akaryakıt bedeli karşılığında üstte belirtilen ödeme kaydedici aygıtlardan otomatik olarak çıkacak fişler mükelleflerce sarfiyat dokümanı olarak kabul edileceğinden, vatandaşlarımızın 2006 yılı için fatura düzenleme haddi olan 520 YTL’nin altında kalan akaryakıt ya da LPG alışları için fatura isteme konusunda ısrar etmelerine gerek yoktur. Alınan muharrir kasa fişleri sarfiyat evrakı olarak yeterlidir” diye konuştu.

Ancak, fatura düzenleme mecburiyetini belirleyen yasal haddi aşan alımlarda (2006 yılı için 520 YTL) masraf kaydı için fatura düzenlenmesi ve alınmasının zarurî bulunduğuna değinen Sevgi, şu bilgileri verdi:

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yeni

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin