Samsun Belediye-İş Sendikası Lideri Yiğit: “Biz Belediye Çalışanları Mağdur Edildik, Üvey Evlat Muamelesine Maruz Kaldık”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Belediye-İş Sendikası Samsun Şube Lideri İlyas Yiğit, “2018 yılında kamuda çalışan taşeronlara takım verilirken belediyedeki taşeron emekçilerde belediyelerin şirketlerinde istihdam edildi. Yani belediyede çalışan taşeron çalışanlarına takım verilmedi. Belediye şirketlerine geçilerek şirket emekçisi olduk. Biz belediye çalışanları mağdur edildik ve üvey evlat muamelesine maruz kaldık. Tıpkı tarihte taşerondan takıma geçen kamu çalışanı fiyat, ikramiye, ek tediye ve toplumsal haklarda kazanımlar elde ederken biz belediye şirketi emekçileri taban fiyat ve minimum fiyatın biraz üstü fiyatlara mahküm edildik” dedi.

Belediye-İş Sendikası Samsun Şube Lideri İlyas Yiğit, Samsun Cumhuriyet Meydanı’nda Belediye-İş sendikası personelleri, Türk-İş Samsun temsilcisi ve öbür sendikaların şube liderleriyle dün basın açıklaması yaptı. Yiğit, “25 yıllık takımlı emekçiler minimum fiyata sefalet fiyatlarına mahküm edildi. Yüksek enflasyon hayat pahalılığı ve hayat kaidelerine yetişemez olduk” dedi.

“BİZ ÜVEY EVLAT MUAMELESİNE MARUZ KALDIK”

İlyas Yiğit şunları söyledi:

“2018 yılında kamuda çalışan taşeronlara takım verilirken belediyedeki taşeron emekçilerde belediyelerin şirketlerinde istihdam edildi. Yani belediyede çalışan taşeron emekçilerine takım verilmedi. Belediye şirketlerine geçilerek şirket çalışanı olduk. Biz belediye çalışanları mağdur edildik ve üvey evlat muamelesine maruz kaldık. Tıpkı tarihte taşerondan takıma geçen kamu çalışanı fiyat, ikramiye, ek tediye ve toplumsal haklarda kazanımlar elde ederken biz belediye şirketi personelleri minimum fiyat ve taban fiyatın biraz üstü fiyatlara mahküm edildik. Bütün kamu çalışanı ek tediye alırken biz belediye şirketi emekçileri ilave tediyeden yoksun bırakıldık. Türkiye’de belediyelerde çalışan yaklaşık 1 milyon şirket çalışanına kuralsız ön şartsız takım istiyoruz. 52 günlük ek tediyeden biz de yararlanmak istiyoruz. 14 Mayıs seçim öncesi Cumhurbaşkanımızın kamuda çalışan takımlı emekçiler için açıklamış olduğu Kamu Protokolü Çerçeve Kontratının kaidelerini açıklarken; ‘Belediyeler, bağlı kuruluşlar ve Belediye İşletmeleri dahil’ söylemi bizleri umutlandırdı. Lakin daha sonra gördük ki biz belediye çalışanlarının mevcut durumlarının güzelleştirilmesi ile ilgili bir teşebbüs olmamasından ötürü biz belediye çalışanları yeniden mağdur edildik. Açıklanan bu artırımlardan belediye emekçileri için bir artış çıkmadı. Kamu personeli ve devlet memurlarına yüzde 100’e yakın artırımlar açıklanırken biz belediyelerin takımlı ve belediye şirketi çalışanları minimum fiyat yahut fiyatın biraz üstü fiyatlara mahküm edildik. 25 yıllık takımlı çalışanlar taban fiyata sefalet fiyatlarına mahküm edildi. Yüksek enflasyon hayat pahalılığı ve ömür kurallarına yetişemez olduk. Bunaldık almış olduğumuz fiyatlar mesken kirası ve market masraflarına yetişmiyor. Ek iş yapmak zorunda kalıyoruz.

“İKİNCİ ÇEŞİT SEÇİME KADAR MAĞDURİYETİMİZ GİDERİLSİN”

Sayın Cumhurbaşkanım, yapmış olduğunuz açıklamadaki üzere takımlı ve belediye şirketi personeli olarak biz belediye çalışanlarının Kamu Protokolü Sözleşmesi’ndeki kaidelerden yararlandırılmasını istiyoruz. Ek protokol yapılarak yahut tarafınızdan çıkarılacak bir genelge ile bu kontrat kuralları biz belediye çalışanlarına da uygulanabilir. Vakit geçmiş değil, seçime de 5 gün var. İsterseniz olur. Yemek fiyatının belediye çalışanlarına uygulanmasında yapıldığı üzere bir yönetmelik ve genelgeyle Kamu Protokolü Çerçeve Mukavelesi’nin ek protokol ile sefalet fiyatı düzeyinde olan belediye çalışanları fiyatlarının insanca yaşayacak, fiyatlara çıkartılmasını bekliyoruz. ya da başta büyükşehir belediyesi olmak üzere tüm belediyelerin ve çalışanlarının fiyatlarına ek protokol ile ek artırım yaparak maaşlarını insan onuruna yakışır, bakkalın, manavın, kasabın önünden başı dik geçecek düzeye getirilebilir. Bunu seçim öncesi istiyoruz. 28 Mayıs’ta yapılacak 2. cins seçimlerine kadar, bu mağduriyetimizin giderilmesini bekliyoruz. Yaklaşık 1 milyon belediye emekçilerinin de 28 Mayıs seçimlerinde oy kullanılacağının göz arkası edilmemesini umuyoruz. 700 bin kamu çalışanı 2 milyon 500 bin memur insanca yaşamayı hak ediyor.  1 milyon belediye emekçisi insanca yaşayacak fiyatları almayı hak etmiyor mu? Biz köle miyiz? Kamu Protokolü Çerçeve Mukavelesi imza merasiminde yaptığınız açıklamanızda söylediğiniz üzere belediye çalışanlarının de mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyoruz. Bu son değil bir başlangıç. Uğraş geride arkadaşlar.”

Kaynak: ANKA / Lokal

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin