Çağın sorunu ‘tükenmişlik’ sendromu

Çağın sorunu ‘tükenmişlik' sendromu
Çağın sorunu ‘tükenmişlik' sendromu
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sürekli olumsuz düşüncelere kapılmanın ‘tükenmişlik’ sendromuna neden olabileceğini belirten Psikolog Anıl Özcan, “Tükenmişlik sendromu, yoğun ve stresli yaşam şartlarından dolayı sık görülmeye başlanan fiziksel, zihinsel ve duygusal tükenmeye yol açan psikolojik bir rahatsızlıktır. Özellikle mükemmeliyetçi kişilik yapısına sahip olanlar, sorumlulukları olması gerektiğinden fazla olanlar, ev, iş ve sosyal ortamda yoğun temposu olan kişiler bu durum ile daha fazla karşı karşıya kalabilirler” dedi.

Tükenmişlik sendromunun sıradan yorgunluktan ziyade bireylerin stresle başa çıkmalarını ve günlük sorumluluklarını yerine getirmelerini zorlaştıran bir durum olduğuna dikkat çeken VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikoloji Kliniği’nden Psk. Anıl Özcan, tükenmişlik sendromu hakkında uyarılarda bulundu.

Tükenmişlik sendromu yaşayan bireylerin genellikle aile hayatlarında, sosyal hayatlarında ve iş hayatlarında bozulmalar yaşayabileceğini dile getiren Psk. Özcan, bu sendromu ekonomik sıkıntılar içinde olanlar, kariyer sorunları yaşayanlar, hasta biriyle ilgilenenler, yeni doğmuş bir bebeğin bakımını tek başına üstlenenler, yoğun iş stresi yaşayanlar ve en yakın örneği olan pandemi nedeniyle sağlık personellerinde görmenin mümkün olduğunu ifade etti.

Psikolog Anıl Özcan, tükenmişlik sendromu yaşayan kişilerde kronik yorgunluk, baş ağrısı, sırt ağrısı, karın ağrısı, sindirim sisteminde bozulmalar, dikkat süresinin kısalması, uyku düzeninde bozulmalar, yeme düzeninde bozulmalar, bitkinlik, sürekli olumsuz düşüncelere kapılma, unutkanlık, umutsuzluk, isteksizlik, karamsarlık ve tıbbi nedenle açıklanamayan cilt ve mide sorunları gibi psikolojik ve fiziksel belirtiler görülebildiğini belirtti.

“Hobiler edinmeye çalışın”

Belirtilerin ilk zamanlarda hafif seyretse de zaman geçtikçe kendini çok şiddetli bir şekilde gösterdiğinin altını çizen Psk. Özcan, “Bu da hastaların belirtileri dikkate almamasına ve sendromun erken teşhisini zorlaştırmaktadır. Erken teşhis konulan hastalarda daha rahat ve çabuk şekilde iyileşmeler görülebilmektedir. Tükenmişlik sendromunun çok ilerlemediği durumlarda kişi hayatında bir takım düzenlemeler ve değişiklikler yaparak sendromun ortaya çıkan ilk belirtilerini ortadan kaldırabilir. Bunlar düzenli olarak egzersiz yapmak, iyi bir uyku düzeni oluşturmak, dengeli beslenmek, hobi edinmek ve gün içerisinde yaşanan stresi yönetebilmek için kendimize zaman ayırarak küçük molalara ve rutinlere sahip olmaktır” ifadelerini kullandı.

Psikolojik destek alınabilir

Tükenmişlik sendromunda psikolojik destek almanın önemini vurgulayan Psk. Özcan, “Tükenmişlik sendromu belirtilerinin erken ya da geç dönemlerde kişinin fark etmesi halinde alanında uzman kişiler tarafından profesyonel psikolojik desteğe başvurulması sürecin atlatılmasında ciddi öneme sahiptir. Bu hastalık zamanla kendi kendine geçmeyebilir ve tedavi edilmediği durumlarda kalp hastalığı, diyabet, depresyon, kaygı gibi ciddi psikolojik ve fiziksel hastalıklara yol açabilir” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Samsuncity ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin